Helstekt kalventrecote med rödvinssås och pommes Anna

koket.se
Helstekt kalventrecote med rödvinssås och pommes Anna
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Helstekt kalventrecote med rödvinssås och pommes Anna

25 ingredienser

1 h 15 min

Tinas varmrätt till nyår bjuder på perfekt balanserad rödvinssås, krispig och god pommes Anna och helstekt kalventrecote - en middag ni sent kommer att glömma. Bjud gärna tillsammans med en vintrig sallad på grönkål och frisésallat dressad i färskpressad citronsaft.

WW ViktVäktarna

Se Tina Nordström laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 700 g kalventrecote
  • 1 kvist färsk timjan
  • 2 klyftor vitlök, krossad
  • 75 g smör
  • rapsolja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Pommes Anna

  • 800 g fast potatis
  • 2 klyftor vitlök
  • 150 g smör, smält
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Rödvinssås

  • 3 schalottenlökar
  • 0,5 palsternacka
  • 0,5 vitlök, delad på mitten
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 8-10 vitpepparkorn, krossade
  • 1 msk tomatpuré
  • 6 dl rött vin, fylligt och med låg sötma
  • 8 dl oxbuljong (eller kycklingbuljong)
  • 30 g smör
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

Kalventrecote

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Salta och peppra köttet runt om. Värm olja i en stekpanna, lägg i köttet och stekt det runt om. Tillsätt smör, vitlök och timjan i pannan, fortsätt steka en kort stund och ös köttet under tiden.
  3. Lägg över köttet, vitlök, timjan och lite av stekskyn i en ugnssäker form. låt resten av stekskyn vara kvar i stekpannan till såsen.
  4. Sätt in i ugn och stek till en innertemperatur på ca 54-56 grader för rosastekt kött.

Pommes Anna

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva potatisen tunt med en grönsaksskärare/mandolin.
  3. Krossa vitlöken med baksidan av en kniv. Smält smöret med vitlöken.
  4. Pensla ugnssäkra portionsformar eller en stor form med smöret. Lägg ut potatisskivorna omlott i formarna/formen, pensla med smör och salta och peppra mellan varje lager. Baka i ugnen i ca 30–40 minuter.

Rödvinssås

  1. Häll lite olivolja samt stekskyn från köttet i en kastrull/sauteuse. Skala och skiva schalottenlöken. Skala och skär palsternackan i tärningar.
  2. Fräs lök och palsternacka i kastrullen på medelhög värme tills det blir gyllenbrunt.
  3. Tillsätt vitlök, kryddor och tomatpuré, låt det fräsa i 1-2 minuter. Häll på vin och låt koka ner ”reducera” till 2/3 återstår.
  4. Tillsätt buljong och låt det reducera ner till hälften (ca 4 dl återstår). Sila såsen genom en fin nätsil och koka upp såsen igen. Red av såsen med lite majsstärkelse utrört i kallt vatten. Låt såsen småkoka 2-3 minuter. Blanka av såsen genom att tillsätta smöret i små klickar under vispning. Smaksätt med salt och peppar.
  5. Skär köttet i skivor vid servering. Bjud med pommes Anna, rödvinssås och en fräsch sallad på t ex grönkål och frisésallad, pressa citron över – klart!

Tina tipsar om dryck till rätten!

Château de Pierreux 2021
Frankrike, Bourgogne, Beaujolais, Beaujolais Cru, Brouilly
Nr 2293

Etna Rosso
Pietrarizzo Tornatore, 2018
Nr 2655

Alkoholfritt
Valfri Äppelmust från Pomologik på Systembolaget