Helstekt kalkon med örtiga grönsaker och tranbärschutney

koket.se
Helstekt kalkon med örtiga grönsaker och tranbärschutney
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Helstekt kalkon med örtiga grönsaker och tranbärschutney

19 ingredienser

Lagom till Thanskgiving bjuder Tommy Myllymäki på helstekt kalkon, men har ett knep som gör att den går snabbare att tillaga. Till detta serverar han en gräddig grönsaksgratäng med örter och hemgjord tranbärschutney.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

Kalkon med örtgrönt och tranbärschutney

  • 1 hel kalkon
  • 100 g smör
  • 50 g honung
  • 50 g soja
  • 20 brysselkål
  • 4 gula lökar
  • 6 morötter
  • 12 potatisar
  • 5 dl grädde
  • 5 kvistar timjan, finhackade
  • 4 kvistar rosmarin, finhackade

Vid servering

  • 1 kruka färsk bladpersilja, finhackad
  • salt

Tranbärschutney

  • 3 dl torkade tranbär, som blötlagts
  • 1 gul lök
  • 2 dl strösocker
  • 50 g färsk ingefära, finriven eller finhackad
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 1 dl rött vin

Gör så här

  1. Dela kalkonen med hjälp av en sax längs båda sidor av ryggbenet. Krydda den runt om med salt och peppar.
  2. Koka upp honung, soja och smör i en kastrull. Pensla sojasmöret på kalkonen och baka i ugn 200 grader i ca 50 minuter, kalkonen skall ha en innertemperatur på 72-82 grader. Pensla under hela stekningen. Stek gärna kalkonen på galler så att alla köttsafter droppar ned i grönsakerna.
  3. Lägg brysselkål, potatis, morötter, grädde, timjan och rosmarin i en ugnsfast form. Lägg formen under kalkonen och baka i ugnen. Låt grönsakerna baka tills de är helt mjuka. Om det behövs längre tid än kalkonen så ta ut kalkonen och låt grönsakerna gå klart. Toppa med finhackad persilja vid servering och krydda med salt.
  4. Karamellisera sockret och tillsätt lök och ingefära. Tillsätt tranbär samt all vätska och koka upp låt sjuda i 30 minuter under omrörning då och då.