Helstekt fläskfilé med Sandras bästa tomatsås och rostat surdegsbröd

5 röster
30 m
4

Sandra Mastio bjuder på sitt hemliga, superenkla recept på tomatsås. Serveras tillsammans med helstekt fläskfilé och ugnsrostat surdegsbröd.

Sandras tips! Om du vill ha en matigare rätt - servera med kokt potatis eller ris.

Visa mer
30 m
4
4 portioner

Du behöver

Fläskfilé

  • 1 svensk fläskfilé av rapsgris
  • 2 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar

Tomatsås

  • 400 g hela san marzanotomater på burk
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk timjan
  • 0,5 tsk salt

Surdegsbröd

  • 4 skivor surdegsbröd
  • 2 msk olivolja

Servering

  • mixad grönsallad

Gör så här

  1. Börja med fläskfilén, putsa den från hinnor och gnid in rejält med salt och peppar. Stek den i smör och olivolja tills den har fin färg runt hela.
  2. Passera tomaterna genom en sil, på så sätt sorterar du ut de bittra kärnorna och ev skalrester. Blanda noga med olivoljan, timjan och salt tills du har en jämn sås.
  3. Häll tomatsåsen runt fläskfilén och skicka sedan in den i ugnen på 150 grader varmluft tills innertempen visar 65 grader, då är den perfekt saftig.
  4. Ringla olja över brödet och rosta det i ugnen samtidigt som filén. När filén är klar kan du skruva upp värmen på grill för extra krispigt bröd. Du kan även steka brödet i stekpannan du använde till fläskfilén eller rosta det i brödrosten.
  5. Låt fläskfilén vila, lyft upp den och skiva den tunt och lägg tillbaka den i formen. Servera fläskfilén tillsammans med brödet att suga upp den goda tomatsåsen med och en mixad grönsallad.
5 mars 2018

Fler goda recept