Helstekt fläskfilé, hasselbackspotatis och mango chutney-sås

20 röster
2 h
4

Helstekt fläskfilé, hasselbackspotatis och mango chutney-sås är en huvudrätt som förgyller vilken fest som helst!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
2 h
4
4 portioner

Du behöver

Fläskfilé

  • 700 g fläskfilé, svensk, putsad
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 2 msk soja
  • 2 msk honung
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm peppar

Hasselbackspotatis

  • 12 potatisar, av valfri sort
  • 3 msk smör
  • 0,5 dl ströbröd
  • 0,5 tsk salt

Sås

  • 1 dl crème fraiche
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl rött vin
  • 2,5 msk oxfond
  • 1 dl mango chutney
  • salt, efter smak
  • peppar (efter smak)
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Fläskfilé
    Putsa fläskfilén och hacka vitlöken.
  2. Häll sojan, honungen, saltet och pepparn i en förslutbar plastpåse och lägg sedan i fläskfilén och vitlöken. Gnid in marinaden i köttet och låt sedan vila i minst 30 minuter men gärna upp mot 4 timmar.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Bryn fläskfilén i smör i en stekpanna. Flytta över fläskfilén till en ugnssäker form och stick in en köttermometer i köttet. Stek i ugnen till 65 grader, detta tar cirka 15 minuter. Ta ut formen ur ugnen och låt fläskfilén bli klar utanför i cirka 10 minuter.
  4. Hasselbackspotatis
    Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Skala potatisen. Skär den i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg potatisen i en träslev så att den ligger stadigt när du skär igenom den. På så sätt skärs den inte itu.
  6. Ställ potatisarna med den skårade sidan upp i en ugnssäker form. Pensla dem med smält smör och ställ in dem mitt i ugnen cirka 20 minuter.
  7. Ta ut dem och pensla en gång till med smör och strö över ströbrödet och saltet. Ställ in potatisen i ytterligare 20 minuter. Tiden beror på potatisens storlek och sort.
  8. Sås
    Koka upp alla ingredienserna under omrörning. Låt sjuda i 5 minuter.
20 augusti 2019

Laddar fler recept...