Helstekt fisk med tabbouli

4 röster
45 m
4

Nidals recept på hel ugnsbakad medelhavsfisk. Serveras med tabbouli - en sallad med massor av persilja, tomat och mynta. Börja med att se till att fisken du köper är rensad och fjällad hos fiskhandlaren. Det är bara att be om det så fixar dom det.

Nidals tips! Persiljestjälkarna kan du använda i soppa, mixa med tahini till en sås eller använda i vitlökssmör.

Visa mer
45 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 4 medelhavsfiskar, gärna seabass eller sea bream
  • 400 g cocktailtomater (romantica)
  • olivolja till ugnsformen
  • salt

Tabbouli

  • 0,5 kg färsk bladpersilja
  • 250 g tomater
  • 1 gul lök
  • 1 salladslök
  • 200 g mynta
  • 1 citron, zest + saft
  • 1 msk bulgur (finkrossad)
  • olivolja
  • salt

Fiskmarinad

  • 2-3 chilifrukter (spansk peppar)
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 kruka färsk koriander
  • 3 citroner, saften

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader varmluft. Skölj, snitta och salta fiskarna. Salta lagom, men se till att det inte blir för mycket. Låt dem marineras i cirka 30 minuter.
  2. Lägg fiskarna i form tillsammans med cocktailtomaterna. Ställ in i ugnen cirka 15-20 minuter beroende på storlek.
  3. Tabbouli
    Plocka persiljebladen och lägg de tjocka stjälkarna åt sidan (de används inte i denna rätt). Samla ihop persiljan till en boll och skär så fint du kan - ju finare desto bättre. Persiljan får inte vara blöt när du hackar den. Använd en vass kniv. Försök att inte mosa bladen. Häll all persilja i en stor skål.
  4. Finhacka tomater, lök, salladslök och mynta. Blanda i tillsammans med persiljan.
  5. Pressa i citron och citronzest. Ha i bulguren okokt. Den kommer suga upp saften från grönsakerna. Smaka av med salt och olivolja.
  6. Fiskmarinad
    Finhacka chili, vitlök och koriander. Pressa saften ur citronerna. Blanda ihop allt.
  7. När fisken kommer ut ut ugnen tar du en sked och öser fiskmarinaden över de varma fiskarna. Servera med fisken med tabbouli.
31 mars 2018

Fler goda recept