Helstekt fisk med sommarprimörer och smörsås

koket.se
Helstekt fisk med sommarprimörer och smörsås ny
Daniel Mullern
Daniel Mullern

Helstekt fisk med sommarprimörer och smörsås

21 ingredienser

1 h

Bjud på en fräsch och somrig rätt bestående av helstekt fisk med sommarprimörer och pepparrot. Servera med en krämig och god smörsås.

Se Daniel Müllern laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Helstekt fisk

  • 2 rödtungor (ca 0,8-1 kg eller en piggvar på 2 kg)
  • olivolja
  • havssalt

Primörsallad

  • 400 g färskpotatis
  • 4 vita sparrisar
  • 8 knippen morot (små)
  • smör
  • 1 dl spritärtor
  • 0,5 dl dill, plockad
  • 2 msk gräslök, fint skuren
  • 1 bananschalottenlök, finhackad
  • salt

Smörsås

  • 2 dl vitt vin
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 bananschalottenlök
  • 1 dl grädde
  • 200 g smör, rumstempererat
  • salt
  • peppar

Servering

  • klyfta citron
  • färsk pepparrot, riven

Gör så här

Helstekt fisk

  1. Tänd grillen, gärna en träkolsgrill.
  2. Klipp bort fenorna på fisken. Torka av den och gnid in med olivolja och havssalt.
  3. Grilla fisken i ett halster ca 20-40 minuter på 125 grader. Släng på lite rökspån eller en bit björkved för att förstärka röksmaken.
  4. När fisken är 50 grader i innertemperatur vid benet är den färdig.
  5. Dra bort skinnet på ovansidan innan servering.
  6. Pensla fiskköttet med lite olivolja och strö över salt.
  7. Vill du ugnsbaka fisken istället gör du som ovan men bakar den i varmluftsugn på 125 grader.

Primörsallad

  1. Koka potatisen i saltat vatten.
  2. Skala sparrisen samt morötterna och koka dem i saltat vatten. När de är lagom mjuka så lägg dem i isvatten.
  3. Ta upp dem och skär dem i mindre bitar.
  4. Koka upp 1 dl vatten med smör innan servering. Värm försiktigt alla grönsaker och potatisen i vätskan.
  5. Vänd upp grönsakerna och potatisen med örter och schalottenlök. Salta och peppra.

Smörsås

  1. Koka upp vin, vinäger och lök. Reducera ner tills ca 1 dl återstår.
  2. Koka ner grädden till hälften. Tillsätt sedan grädden i det reducerade vinet.
  3. Koka upp såsen och mixa försiktigt i smöret.
  4. Sila såsen och smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Servera fisken med primörsalladen, såsen, citronklyftor och färsk riven pepparrot.