Helrostad kyckling med sardellolja

Helrostad kyckling med sardellolja
Foto: Tv4
Filip Poon
Filip Poon

Helrostad kyckling med sardellolja

1

6 steg att laga

10 ingredienser

45 m

Härlig helgrillad kyckling med sardellolja och kycklingsås som passar perfekt till helgmiddag eller som matlådor i veckan!

Ingredienser

portioner6 portioner

Helrostad kyckling

  • 1 hel kyckling
  • 1 tsk salt
  • 3 msk sardellolja (oljan från sardellerna)
  • 1 msk smör
  • 4 klyfta vitlök

Kycklingsås

  • 1 gul lök, skivad
  • 1 flaska lager öl [33 cl]
  • 3 msk kycklingfond
  • 0,5 l vatten
  • majsstärkelse, för att reda av

Gör så här

  1. Helrostad kyckling
    Skär i genom bröstbenet med bröstsidan uppåt och vik upp kycklingen. Vänd på den.
  2. Salta och olja med sardelloljan, ha på smöret och vitlöksklyftorna.
  3. Rosta kycklingen i ugnen på 180°c i ca 50 min eller tills en kärntemperatur på 68°c.
  4. Kycklingsås
    Svätta löken i en kastrull någon minut.
  5. Tillsätt ölen och låt koka ca 5 min. Slå på fonden och 0.5 l vatten, låt koka på medelvärme i ca 20 min. Red av med vatten blandat med maizena.
  6. Ha sist i skyn från den rostade kyckligen.