Helgrillat lamm

4-6 h
25 - 35
Spela video Helgrillat lamm
Foto: TV4

Marinaden Marie Mandelmann gör till sitt helgrillade lamm är helt fantastiskt god, massor av smak från rödvin, färska örter, honung och vitlök.

Förutom ingredienserna till maten behövs en grillställning, grov ståltråd, fyra påsar kolbriketter, två påsar grillkol, ved, pensel, termometer, spade att röra i glöden med och en vattenspruta att släcka brinnande fett med.

26 januari 2017
4-6 h
25 - 35

Du behöver

  • 1 helt lamm, 15-20 kg
  • ev vitlök

Marinad

  • 2 l rödvin
  • 1 dl honung
  • 5 dl olivolja
  • 4 dl buljong
  • 4 dl hackade färska örter (såsom rosmarin, timjan, salvia)
  • 3 msk mortlad peppar
  • 15 klyftor vitlök, pressade
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en hink eller stor bunke.
  2. Preppa gärna lammet med vitlök. Gör små snitt i köttet och tryck in klyftor.
  3. Bind fast lammet med ståltråd på en grillställning. Pensla lammet med lite av marinaden.
  4. Ställ en ca 2×1 meter stor plåtlåda på vindskyddat ställe – tänk på att marken blir bränd under plåten. Lägg ut veden på rad i mitten av plåten. Tänd veden och häll 4 påsar briketter ovanpå. Låt kolen få upp värmen i ca 20 minuter och placera därefter lammet ovanför kolen. Dra ut kolen så att du har glödhögen i två högar vid långsidorna av grillställningen.
  5. Pensla med marinad så ofta du orkar, men minst var tjugonde minut då du också passar på att vända lammet. Den tjocka delen runt framben och bakben tar längst tid. Stick in en köttermometer i stekarna då och då – när temperaturen nått 62–70 grader är lammet klart. Beräkna grilltiden till 4–6 timmar. Du kan behöva fylla på med kol eller briketter samt släcka eldslågor med en vattenspruta om det börjar brinna i lammet.
  6. Ta loss lammet när det är klart, stycka och servera direkt.
Kommentera receptet
Kökets kurser

Fler goda recept