Helgrillad oxfilé med tillbehör

Helgrillad oxfilé med tillbehör
Foto: Tv4

Helgrillad oxfilé med tillbehör

Av: Robin - Trosa

Från: Halv åtta hos mig

28 ingredienser

1 h 30 m

Helgrillad oxfilé med potatisterrin, brynt smörkräm och picklad sparris.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Potatisterrin

  • 1,2 kg potatis
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk malen svartpeppar
  • 200 g Västerbottensost
  • 2 ägg (stora)
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 1 dl basilika, finhackad
  • färska örter (till garnering)

Picklad sparris

  • 2 dl vatten
  • 1 dl vitvinsvinäger (6%)
  • 3 msk agavesirap
  • 0,5 tsk salt
  • ca 400 g vit sparris (färsk)

Brynt smörkräm

  • 1 silverlök
  • 50 g smör
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 2 dl crème fraîche
  • salt
  • peppar

Helgrillad oxfilé

  • 0,5 dl sötmandel, skalad
  • olivolja
  • flingsalt
  • 20 g gräslök
  • 800 g oxfilé
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 dl dijonsenap

Gör så här

Potatisterrin

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatisen och skiva den tunt med kniv eller mandolin.
  3. Koka upp crème fraiche med salt och peppar. Blanda ner osten och potatisen. Rör om och blanda ner äggen och örterna. Ta av från värmen.
  4. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång form som rymmer två liter. Häll i potatisen och platta till potatisskivorna.
  5. Grädda på nedersta falsen i ca 45 minuter tills terrinen börjar få fin färg och potatisen känns mjuk. Prova med sticka.
  6. Skär upp och servera potatisterrinen i fyrkanter. Bitarna blir snyggast om du skär dem när terrinen kallnat. Hit kan förberedas. Bitarna värms sedan i ca 20 minuter på 175 grader inför serveringen. Garnera gärna med färska örter.

Picklad sparris

  1. Börja med lagen till sparrisen. Lägg alla ingredienserna till lagen i en kastrull. Koka upp och se till allt blir väl blandat. Låt det svalna helt och hållet. Detta kan enklast göras dagen innan och förvaras i kylen.
  2. Skala sparrisarna väl med en potatisskalare.
  3. Koka upp vatten i en stor kastrull. Tillsätt sparrisarna när vattnet kokar och koka i 4 minuter.
  4. Häll av sparrisen och lägg ner dem varma i lagen. Se noga till att allt är täckt. Ställ åt sidan i kylen. Sparrisarna ska marinera i ca 2 timmar, helst inte längre då de kan bli lite väl syrliga.
  5. Ta upp de picklade sparrisarna med en hålslev och låt rinna av på ett hushållspapper.

Brynt smörkräm

  1. Skala och hacka löken fint.
  2. Skär smöret i tärningar och bryn det i en stekpanna tills det blir brunt och doftar nötigt. Lägg i löken och fräs den i någon minut. Häll i vinägern och låt den koka in i löken.
  3. Blanda crème fraichen med löken och rör ut den under uppvärmning. Smaksätt med salt och peppar. Låt svalna i kylskåp.
  4. Ställ in smörkrämen i frysen en timme innan servering så att den får en fastare form.

Helgrillad oxfilé

  1. Börja att steka hela mandlar utan skal i en stekpanna på medelvärme med lite olivolja och flingsalt. Låt svalna och haka sedan fint tillsammans med gräslök.
  2. Starta grillen!
  3. Medan grillen uppnår 250–300 grader så salta och peppra oxfilén runt om. Grilla sedan oxfilén runt om tills den fått en jämn och fin färg. Fortsätt grillningen på indirekt värme tills oxfilén uppnått 56 grader, det tar ca 20 minuter (mät enklast med en digital termometer).
  4. Ta av oxfilén från grillen och låt vila i 5 minuter. Pensla sedan oxfilén med dijonsenap och rulla den i mandel- och gräslöksblandningen.