Helgrillad makrill

koket.se
Helgrillad makrill
Fabian Olli Johanson
Fabian Olli Johanson

Helgrillad makrill

9 ingredienser

20 m

Helgrillad makrill är både gott och fetligt. Här rubbas fisken med stöt fänkål, kummin och svartpeppar.

Ingredienser

portioner2 - 4
  • 3 makrillar (hel)

Kryddrubb

  • 2 msk fänkålsfrö
  • 1 msk kummin
  • 1 tsk svartpeppar (tellicherry)
  • 1 msk muscovadosocker
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk malen gurkmeja

Gör så här

  1. Stöt fänkål, kummin och svartpeppar till ett fint strössel i en mortel.
  2. Blanda strösslet med resterande ingredienser till rubben.
  3. Torka av makrillen med lite hushållspapper. Gör 3–4 snitt med en vass kniv tvärs över varje sida av filéerna.
  4. Ringla lite olivolja över fiskarna och strö ett jämt lager kryddrubb över. Massera in kryddorna noggrant.
  5. Grilla makrillen på direkt värme i ca 3–5 minuter på vardera sida. Fisken ska ha vackra grillmönster och köttet ska enkelt släppa från benet.