Heléne Johanssons durumbröd
Heléne Johanssons durumbröd
5 ingredienser
Nyttigt och gott bröd gjort på durummjöl. Receptet ger 4 runda eller 2 stora avlånga bröd.
Ingredienser
- 1000 g vatten
- 30 g jäst
- 1200 g vetemjöl med hög proteinhalt
- 300 g durummjöl
- 40 g havssalt
Gör så här
- Blanda alla ingredienser utom saltet och arbeta degen i hushållsmaskin i 15 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet.
- Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Lägg den i en oljad bunke och låt den vila i 2 timmar eller över natten i kylen.
- Forma degen till fyra runda bullar (eller två om du vill göra avlånga stora buffébröd, lägg dem då att jäsa direkt på plåt). Lägg dem med verket (skarven) nedåt i jäskorgar pudrade med durummjöl. Låt bröden jäsa i 1–1 1/2 timme.
- Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen.
- Stjälp upp bröden på plåt med verket uppåt. Ställ in bröden i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter.
- Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader.
- Låt bröden svalna på galler.