Grova rågfrallor

Grova rågfrallor
Foto: Stefan Wettainen
Heléne Johansson
Heléne Johansson

Grova rågfrallor

Av: Heléne Johansson

Från: Bröd från Brunkebergs bageri

9 ingredienser

De här finfina morgonfrallorna mättar bra. För att få variation kan du smaksätta dem med olika sorters frukt, färsk eller torkad. Bröden är perfekta att förbereda dagen före och låta jäsa i kylen över natten. Då kan du ha nybakade frallor även en alldeles vanlig vardagsmorgon. Vill du inte göra frallor kan du givetvis forma degen till avlånga bröd. Receptet räcker till 15 frallor.

Tips! Om du inte vill grädda alla frallorna på en gång kan du spara dem ytterligare några dagar i frysen.

Recept på rågsurdegen hittar du här

Ingredienser

  • 450 g vatten
  • 250 g rågsurdeg (se faktaruta)
  • 10 g jäst
  • 650 g vetemjöl special
  • 125 g grovt rågmjöl
  • 15 g brödsirap
  • 20 g havssalt
  • 100 g ev blötlagd torkad och hackad frukt, t ex mango, russin, aprikoser eller färsk hackad frukt

Topping

  • pumpakärnor (eller andra kärnor, frön, eller havregryn)

Gör så här

  1. Blanda samtliga ingredienser utom saltet och frukten.
  2. Arbeta degen i hushållsmaskin i ca 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge.
  3. Tillsätt saltet och frukten och arbeta degen i ytterligare 3-5 minuter.
  4. Låt degen vila i bunken i bunken 30 minuter.
  5. Forma en lång rulle av degen och skär den i 15 bitar.
  6. Doppa ena snittsidan av degbitarna i toppingen och lägg frallorna på två plåtar täckta med bakplåtspapper.
  7. Låt jäsa i cirka 2 timmar i rumstemperatur eller kylen över natten.
  8. Sätt på ugnen på 250 grader. Om du låtit frallorna jäsa i kylen över natten, tar du ut dem samtidigt som du sätter på ugnen. Känns inte de färdigjästa kan de behöva stå en halvtimme i rumstemperatur.
  9. Ställ in frallorna i ugnen och grädda dem i 12-15 minuter.
  10. Låt bröden svalna på galler.