Helbakad blomkål

2 röster
60 m
4

Att helbaka blomkål i ugnen är superlätt och blir oväntat gott. Här serveras den tillsammans med två fräscha dippsåser och kryddblandningen za'atar.



Tips! Dippsåserna passar även bra att dippa råa grönsaker som morot, rädisa och gurka i.

Visa mer
60 m
4

Du behöver

Helbakad blomkål

  • 1 blomkålshuvud
  • 50 g smör
  • salt, peppar

Ärtdipp

  • 200 g gröna frysta ärter
  • 10 g färsk ramslök
  • 6 myntablad
  • 2 msk citronsaft
  • salt, peppar

Citron- och sesamdipp

  • 1-1,5 citroner, finrivet skal
  • 200 g färskost
  • 2 dl turkisk yoghurt,10 %
  • 2 msk tahini
  • 1 msk rostade sesamfrön
  • salt

Za'atar

  • 2 msk sesamfrön
  • 1 msk oregano
  • 1 tsk sumak
  • 0,5 tsk havssalt

Gör så här

  1. Helbakad blomkål
    Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Ta bort blasten från blomkålen. Lägg det hela blomkålshuvudet i en ugnssäker form och klicka på smöret på toppen. Salta och peppra.
  3. Baka mjuk i ugnen ca 45-60 minuter beroende på storlek. Ta ut och dela huvudet i fyra bitar
  4. Ärtdipp
    Koka upp ärterna i vatten och häll av i durkslag.
  5. Mixa alla ingredienser till en slät dipp. Smaka av med salt och peppar.
  6. Citron- och sesamdipp
    Vispa ihop alla ingredienser med elvisp till en härligt krämig dipp. Smaka av med salt.
  7. Za'atar
    Rosta sesamfrön i en torr och het panna tills de fått lite färg. Låt svalna. Blanda sedan alla ingredienser till kryddblandningen. Klar att använda.
  8. Servera blomkålen tillsammans med dippsåserna och kryddblandningen
11 april 2018

Fler goda recept