Helbakad blomkål

Helbakad blomkål

23

8 steg att laga

20 ingredienser

60 m

Att helbaka blomkål i ugnen är superlätt och blir oväntat gott. Här serveras den tillsammans med två fräscha dippsåser och kryddblandningen za'atar. 



Ingredienser

portioner4 portioner

Helbakad blomkål

  • 1 blomkål
  • 50 g smör
  • salt
  • peppar

Ärtdipp

  • 200 g frysta ärtor
  • 10 g färsk ramslök
  • 6 färska myntablad
  • 2 msk citron, saft
  • salt
  • peppar

Citron- och sesamdipp

  • 1-1,5 citron, finrivet skal
  • 200 g färskost
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 2 msk tahinipasta
  • 1 msk rostade sesamfrön
  • salt

Za'atar

  • 2 msk sesamfrön
  • 1 msk oregano
  • 1 tsk sumak
  • 0,5 tsk havssalt

Gör så här

  1. Helbakad blomkål
    Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Ta bort blasten från blomkålen. Lägg det hela blomkålshuvudet i en ugnssäker form och klicka på smöret på toppen. Salta och peppra.
  3. Baka mjuk i ugnen ca 45-60 minuter beroende på storlek. Ta ut och dela huvudet i fyra bitar
  4. Ärtdipp
    Koka upp ärterna i vatten och häll av i durkslag.
  5. Mixa alla ingredienser till en slät dipp. Smaka av med salt och peppar.
  6. Citron- och sesamdipp
    Vispa ihop alla ingredienser med elvisp till en härligt krämig dipp. Smaka av med salt.
  7. Za'atar
    Rosta sesamfrön i en torr och het panna tills de fått lite färg. Låt svalna. Blanda sedan alla ingredienser till kryddblandningen. Klar att använda.
  8. Servera blomkålen tillsammans med dippsåserna och kryddblandningen