Johans prinsesstårta
Johans prinsesstårta
15 ingredienser
Baka en riktigt god prinsesstårta med hallon, vaniljkräm samt grön och rosa marsipan efter recept från Johan Sörberg i juryn för Hela Sverige bakar.
Se Johan Sörberg laga receptet

Ingredienser
Anslag
- 200 g ägg
- 110 g strösocker
- 120 g vetemjöl
- 50 g smör, smält
vaniljkräm
- 500 g mjölk
- 2 vaniljstänger
- 120 g äggula
- 125 g strösocker
- 40 g majsstärkelse
- 50 g smör
Övrigt
- 1000 g vispgrädde
- 300 g frysta hallon, blåbär och jordgubbar
- 500 g marsipan
- 100 g rosa marsipan, till rosen
- 50 g florsocker
Gör så här
Anslag
- Sätt ugnen på 180 grader, tag fram formar.#
- Slå på en kastrull med vatten till ett vattenbad.
- Väg upp allting och sikta vetemjölet. Väg upp smör i en separat skål.
- Vispa ägg och socker i vattenbadet till ca 60-65 grader. Flytta över till en hushållsassistent.
- Ställ ner bunken med smör i vattenbadet så smöret smälter och fortsätt vispa ägg och socker till rumstemperatur.
- Vänd ner vetemjölet i tre omgångar i äggsmeten och vänd sedan ner med smöret i sista omgången
- Fördela smeten i form, ca 20 cm i diameter, och grädda i 20-25 minuter. Låt sedan kakan svalna
Vaniljkräm
- Koka upp mjölk, delade vaniljstänger och 50 g av sockret. Tag från värmen och låt stå 5-10 minuter.
- Plocka upp vaniljstängerna, skrapa ur alla frön.
- Vispa äggulor, resten av strösockret samt maizena luftigt, vänd ner i vaniljmjölken.
- Koka upp din vaniljkräm under omrörning, låt koka i ett par minuter.
- Tag bort kastrullen ifrån värmen, blanda ner smöret och sila krämen genom en finmaskig sil. Kyl vaniljkrämen.
Montering
- Vispa grädde, dela tårtbotten i 3 delar.
- Spritsa en ring med vaniljkräm på första botten, fyll med frysta bär.
- Blanda ca 200 g vaniljkräm med 400 g vispad grädde och stryk ovanpå hallonen.
- Lägg på ännu en botten och stryk upp med krämgrädde, lite som en kulle (börja med sfärformen.)
- Lägg på botten nr 3 med den skurna sidan uppåt, stryk upp med grädde till den form du vill ha.
- Täck alla synliga delar av botten med grädde.
- Kavla ut och lägg på marsipanlocket, forma med händerna så att det inte blir veck. Skär rent kanten.
- Dekorera med siktat florsocker, rosa marsipanblomma och blad.