Hel kyckling med dragonsmör och ugnsrostade rotfrukter

Hel kyckling med dragonsmör och ugnsrostade rotfrukter
Foto: Åsa Dahlgren
Kristina Eriksson husmanskost
Kristina Eriksson husmanskost

Hel kyckling med dragonsmör och ugnsrostade rotfrukter

0

28 ingredienser

För oss som är uppvuxna på sjuttiotalet var det vanligt med hel kyckling som helgmat. Här smaksätter jag kycklingen med en blandning av smör, dragon, salt och citronsmör. / Kristina

Ingredienser

portioner
  • 1 hel kyckling
  • 1 dl vitt vin
  • salt
  • peppar
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 citron
  • salt
  • peppar
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 tsk dragon
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar

Ugnsrostade rotfrukter

  • 400 g delikatesspotatis
  • 2 palsternackor
  • 3 morötter
  • 2 rödlökar

Sås

  • sky från kycklingen
  • 1 dl crème fraîche

Sallad med balsamvinägrett

  • 150 g champinjoner
  • 50 g salladsblad
  • 2 msk färsk bladpersilja, finhackad
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 0,5 citron, pressad saft
  • salt
  • peppar

Garnering

  • färsk bladpersilja, finhackad

Gör så här

  1. Skär löken och vitlöken i skivor. Tvätta citronskalet i varmt vatten och dela citronen i bitar. Blanda lök, vitlök, citron, salt och peppar i en skål.
  2. Fyll buken med blandningen. Blanda smör, dragon, citronskal, salt och peppar i en bunke. Peta in det mesta av smöret under skinnet runt om hela kycklingen. Bind upp kycklingen med hushållssnöre.
  3. Lägg kycklingen i en smord ugnsfast form och bred på resten av dragonsmöret.
  4. Häll på vinet. Salta och peppra runt om kycklingen. Ugnsstek kycklingen i 200 grader i 70 minuter.
  5. Skala potatis, palsternacka, morot och rödlök. Dela palsternacka och morötter i bitar och rödlöken i klyftor. Tillsätt rotfrukterna och löken när det återstår 45 minuter.
  6. Om rotfrukterna fått för lite färg när det gått 70 minuter, lägg dem i en form och ugnsrosta i 225 grader i cirka 10 minuter.
  7. Häll skyn som bildats i en kastrull. Rör ner crème fraiche och låt såsen koka ihop i någon minut.
  8. Skär champinjonerna i tunna skivor. Blanda champinjoner, salladsblad och bladpersilja i en skål. Rör ihop olivolja, balsamvinäger, pressad citron, salt och peppar i en annan skål. Vinägretten ska smaka ganska mycket av citron. Häll vinägretten över salladen. Servera kycklingen med ugnsrostade rotfrukter, sås och sallad. Garnera med finhackad bladpersilja. Husmanskost_inlaga_28_juni.indd 68 2020-06-29 17:16
TIPS!
läs mer
Husmanskost - lättlagade klassiker och nya favoriter

Receptet kommer från boken Husmanskost - lättlagade favoriter och nya klassiker

Kristina Eriksson, bokförlaget Semic.

Läs mer