Hel kyckling med dragonsmör och ugnsrostade rotfrukter

Hel kyckling med dragonsmör och ugnsrostade rotfrukter
Foto: Åsa Dahlgren
Kristina Eriksson husmanskost
Kristina Eriksson husmanskost

Hel kyckling med dragonsmör och ugnsrostade rotfrukter

0

8 steg att laga

28 ingredienser

För oss som är uppvuxna på sjuttiotalet var det vanligt med hel kyckling som helgmat. Här smaksätter jag kycklingen med en blandning av smör, dragon, salt och citronsmör. / Kristina

Kökets shop

Nyhet! Köp Kristina Erikssons bok

Husmanskost

Kristina Eriksson

179 kr

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 1 hel kyckling
  • 1 dl vitt vin
  • salt
  • peppar
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 citron
  • salt
  • peppar
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 tsk dragon
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar

Ugnsrostade rotfrukter

  • 400 g delikatesspotatis
  • 2 palsternackor
  • 3 morötter
  • 2 rödlökar

Sås

  • sky från kycklingen
  • 1 dl crème fraîche

Sallad med balsamvinägrett

  • 150 g champinjoner
  • 50 g salladsblad
  • 2 msk färsk bladpersilja, finhackad
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 0,5 citron, pressad saft
  • salt
  • peppar

Garnering

  • färsk bladpersilja, finhackad

Gör så här

  1. Skär löken och vitlöken i skivor. Tvätta citronskalet i varmt vatten och dela citronen i bitar. Blanda lök, vitlök, citron, salt och peppar i en skål.
  2. Fyll buken med blandningen. Blanda smör, dragon, citronskal, salt och peppar i en bunke. Peta in det mesta av smöret under skinnet runt om hela kycklingen. Bind upp kycklingen med hushållssnöre.
  3. Lägg kycklingen i en smord ugnsfast form och bred på resten av dragonsmöret.
  4. Häll på vinet. Salta och peppra runt om kycklingen. Ugnsstek kycklingen i 200 grader i 70 minuter.
  5. Skala potatis, palsternacka, morot och rödlök. Dela palsternacka och morötter i bitar och rödlöken i klyftor. Tillsätt rotfrukterna och löken när det återstår 45 minuter.
  6. Om rotfrukterna fått för lite färg när det gått 70 minuter, lägg dem i en form och ugnsrosta i 225 grader i cirka 10 minuter.
  7. Häll skyn som bildats i en kastrull. Rör ner crème fraiche och låt såsen koka ihop i någon minut.
  8. Skär champinjonerna i tunna skivor. Blanda champinjoner, salladsblad och bladpersilja i en skål. Rör ihop olivolja, balsamvinäger, pressad citron, salt och peppar i en annan skål. Vinägretten ska smaka ganska mycket av citron. Häll vinägretten över salladen. Servera kycklingen med ugnsrostade rotfrukter, sås och sallad. Garnera med finhackad bladpersilja. Husmanskost_inlaga_28_juni.indd 68 2020-06-29 17:16
TIPS!
läs mer
Husmanskost - lättlagade klassiker och nya favoriter

Receptet kommer från boken Husmanskost - lättlagade favoriter och nya klassiker

Kristina Eriksson, bokförlaget Semic.

Läs mer

läs mer
Smördegsvåfflor fyllda med färskost och blåbär- och hallonsylt

God & enkel mat till sportlovet

Sportlovsrecept

Läs mer