Hel citronkokt persiljerot med bacon

Hel citronkokt persiljerot med bacon
Foto: Charlie Drevstam
Tina Nordström symk
Tina Nordström symk

Hel citronkokt persiljerot med bacon

9

6 ingredienser

25 m

Den här rätten är lätt att göra till många. Rotfrukterna kan ligga förberedda i kylen med sina örter och inrullade i bacon fram till servering, då är det bara att snabbt grilla dem! /Tina

Tina tipsar! Det är inte lätt att se skillnad på en palsternacka och en persiljerot, men den finns! Palsternackans stjälkfäste går inåt och persiljerotens utåt.

Sommelier Daniella Lundh Egenäs dryckestips: 
Den här rätten får fräschör av den citronkokta persiljeroten och fetma från baconen. Ett vitt vin med en lite fetare karaktär blir en god vän i glaset. Med fördel ett vitt vin från Rhône-dalen i Frankrike. Château Mont-Redon gör ett bra exempel som slinker lätt ner i strupen. Gjort på druvorna Roussane och Viognier är det ett torrt, fruktigt vin med inslag av citrus, honungsmelon och päron. Örtigheten i eftersmaken blir gott till den här maträtten. Ett liknande vin som passar lika bra kommer från producenten Ogier. En fyllig Chardonnay kan också sitta fint. Varför inte en klassiker som Penfolds Koonunga Hill från Australien?

Ingredienser

portioner4
  • 8 hela persiljerötter eller palsternackor, de bör vara hyfsat jämnstora
  • 1 citron
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk salt
  • 2 förp bacon (à 140 g)
  • valfria örter (t ex gräslök, rosmarin eller salvia)

Gör så här

  1. Skala rötterna och lägg dem i en lagom stor kastrull eller gryta. Dela citronen och pressa över saften. Låt en citronhalva koka med (det gör ingenting om det kommer med några kärnor också). Häll i olivolja, salt och vatten så att det precis täcker. Koka rotfrukterna mjuka, i cirka 10 minuter.
  2. Ta upp rotfrukterna och torka av dem med hushållspapper. Lägg en örtkvist på varje rotfrukt och rulla in den i bacon så att örterna hålls kvar.
  3. Grilla tills baconet är knaprigt och rötterna är härligt gyllenbruna, i 4–5 minuter på varje sida. Vänd dem hela tiden så att de inte blir brända.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Elon - kyl i kök

4 smarta tips & råd!

Dags att köpa ny kyl och frys? Här är enkla tips att tänka på!

Läs mer