Hasselnötstarteletter med hallon- och mascarpone

koket.se
Hasselnötstarteletter med hallon- och mascarpone
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Hasselnötstarteletter med hallon- och mascarpone

14 ingredienser

1 h

Underbart god dessert med ett krispigt skal av corn flakes, choklad och hasselnötter fyllt med en fluffig kräm på hallon och mascarpone. Perfekt efterrätt som går förbereda i god tid. 

Tips! Använd glutenfria corn flakes så blir desserten helt glutenfri.

Se Tea Malmegård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner stycken

Hasselnötskräm

  • 200 g hasselnötter, med skal, rostade
  • 50 g florsocker (<1 dl)
  • 12 g kakao [2 msk]
  • 1 g vaniljpulver [0,5 tsk]
  • 0,5 krm salt
  • 30 g olja [0,33 dl]
  • 200 g mjölkchoklad

Hasselnötstartelett

  • 530 g hasselnötskräm, se recept ovan
  • 80 g cornflakes, lätt krossade [7 dl]
  • 12 muffinsformar

Mascarponefyllning med hallon

  • 500 g mascarpone
  • 60 g florsocker [1 dl]
  • 10 g vaniljsocker [2 tsk]
  • 250 g färska hallon (eller frysta tinade om det inte är säsong)

Gör så här

Hasselnötskräm

  1. Värm de rostade nötterna i en torr stekpanna. (Om du köper orostade hasselnötter, rosta dem i 15 minuter på 170 grader).
  2. Smält mjölkchokladen i mikrovågsugn med 30 sekunders intervall eller i bunke över vattenbad.
  3. Gnugga bort lite av skalet på de rostade nötterna med en kökshandduk.
  4. Lägg nötterna i en matberedare och mixa till en smet med florsocker, kakao, vaniljpulver, olja och salt. Avsluta med att hälla i den smälta chokladen.
  5. Fyll på burk och låt stelna något i kylen. Den håller en vecka i rumstemperatur eller 1 månad i kyl. Ett tips är att inte använda inte samma kniv/sked i burken flera gånger, det förkortar hållbarheten.

Hasselnötstartelett

  1. Vänd i lätt krossade cornflakes i hasselnötskrämen. Klicka ut massan i 12 muffinsformar eller en stor springform (26 cm i diameter).
  2. Ställ i kylen i 15 minuter (eller i frysen om du har bråttom). Tryck sedan ut massan så att det täcker insidan på en muffinsform. Enklast går det med en tesked. Sätt i frysen eller kylen ytterligare 10-20 minuter.

Mascarponefyllning

  1. Vispa ihop mascarpone, florsocker, hallon (spar några hallon till garnering) och vaniljsocker till en fluffig och luftig konsistens för hand. Den blir väldigt lätt övervispad om man använder maskin.

Vid servering

  1. Ta loss pappret från tarteletterna när de stelnat helt.
  2. Fyll med mascaponefyllning och toppa med delade färska hallon.