Hasselnötstarteletter med hallon- och mascarpone

8 röster
1 h
12 stycken
Hasselnötstarteletter med hallon- och mascarpone
Foto: TV4

Underbart god dessert med ett krispigt skal av corn flakes, choklad och hasselnötter fyllt med en fluffig kräm på hallon och mascarpone. Perfekt efterrätt som går förbereda i god tid. 

Tips! Använd glutenfria corn flakes så blir desserten helt glutenfri.

Visa mer
1 h
12 stycken

Du behöver

Hasselnötskräm

  • 200 g hasselnötter, med skal, rostade
  • 50 g florsocker (<1 dl)
  • 12 g kakao (2 msk)
  • 1 g vaniljpulver (1/2 tsk)
  • 0,5 krm salt
  • 30 g vegetabilisk olja (1/3 dl)
  • 200 g mjölkchoklad

Hasselnötstartelett

  • 530 g hasselnötskräm, se recept ovan
  • 80 g cornflakes, lätt krossade (7 dl)
  • 12 muffinsformar

Mascarponefyllning med hallon

  • 500 g mascarpone
  • 60 g florsocker (1 dl)
  • 10 g vaniljsocker (2 tsk)
  • 250 g färska hallon (eller frysta tinade om det inte är säsong)
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Hasselnötskräm
    Värm de rostade nötterna i en torr stekpanna. (Om du köper orostade hasselnötter, rosta dem i 15 minuter på 170 grader).
  2. Smält mjölkchokladen i mikrovågsugn med 30 sekunders intervall eller i bunke över vattenbad.
  3. Gnugga bort lite av skalet på de rostade nötterna med en kökshandduk.
  4. Lägg nötterna i en matberedare och mixa till en smet med florsocker, kakao, vaniljpulver, olja och salt. Avsluta med att hälla i den smälta chokladen.
  5. Fyll på burk och låt stelna något i kylen. Den håller en vecka i rumstemperatur eller 1 månad i kyl. Ett tips är att inte använda inte samma kniv/sked i burken flera gånger, det förkortar hållbarheten.
  6. Hasselnötstartelett
    Vänd i lätt krossade cornflakes i hasselnötskrämen. Klicka ut massan i 12 muffinsformar eller en stor springform (26 cm i diameter).
  7. Ställ i kylen i 15 minuter (eller i frysen om du har bråttom). Tryck sedan ut massan så att det täcker insidan på en muffinsform. Enklast går det med en tesked. Sätt i frysen eller kylen ytterligare 10-20 minuter.
  8. Mascarponefyllning
    Vispa ihop mascarpone, florsocker, hallon (spar några hallon till garnering) och vaniljsocker till en fluffig och luftig konsistens för hand. Den blir väldigt lätt övervispad om man använder maskin.
  9. Vid servering
    Ta loss pappret från tarteletterna när de stelnat helt.
  10. Fyll med mascaponefyllning och toppa med delade färska hallon.
25 maj 2019

Laddar fler recept...