Hjortytterfilé med färskpotatis

Foto: TV4
Hjortytterfilé med färskpotatis
10 ingredienser
Hjortytterfilé med ramslök och sparris, spetskålspuré och färskpotatis.
Vintips från Ulf
Fonterutoli 149 kr
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se fler recept från
Ingredienser
- 700 g hjortytterfilé
- 16 gröna sparrisar
- 1 stor näve ramslök
- 1 spetskål, huvud
- 150 g smör
- färskpotatis
- 1 schalottenlök
- viltfond
- 1 dl marsalavin
- 1 kvist timjan
Gör så här
- Bryn hjortfilén i smör och en kvist timjan. Salta och peppra.
- Stek klart hjorten i 100 grader i ugnen tills innertemperaturen är 58 grader. Använd en stektermometer, låt köttet vila innan servering.
- Stek sparrisar i smör ett par minuter. När en minut återstår lägg i ramslök.
- Klyv spetskål i stora bitar, lägg i kastrullen med 1 dl vatten och 150 g smör. Koka helt mjuk och kör i matberedare eller med stavmixer till en slät puré.
- Fräs en schalottenlök och en kvist timjan i lite smör och häll på marsalavinet.
- Låt vätskan reducera till hälften och tillsätt sedan 1 dl viltfond.
- Reducera till önskad styrka och smaka av med salt och peppar. Red eventuellt såsen med lite maizena. Servera med färskpotatis.