Rubbad flankstek med lättrökt potatissallad, chèvrekräm och ramslökssmör

Rubbad flankstek med lättrökt potatissallad, chèvrekräm och ramslökssmör
Foto: TV4

Rubbad flankstek med lättrökt potatissallad, chèvrekräm och ramslökssmör

Av: Tor - Ystad

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

1 h

Grillad flankstek med kryddig rubb, rökta rotfrukter, krämig getostsås och ramslöksmör.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • ca 150 g flankstek, per person

Rubb

  • 20 svartpepparkorn
  • 3 flingsalt
  • 1 msk chiliflakes
  • 3 kvistar rosmarin
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk olivolja

Lättrökt potatissallad

  • 400 g sparrispotatis
  • 4 rödbetor
  • 3 morötter
  • 1 rödlök
  • rucolasallad
  • salt
  • peppar

Chèvrekräm

  • 4 dl crème fraîche
  • 200 g chèvreost
  • 0,5 tsk honung, flytande
  • salt
  • svartpeppar

Ramslökssmör

  • 50-75 g smör
  • 8 ramslöksblad
  • salt
  • peppar

Gör så här

Kött och rubb

  1. Alla ingredienserna mortlas fint. Klappa in blandningen i det rumsvarma köttet minst 20 minuter före grillning.
  2. Grilla på direkt värme 1 minut per centimeter tjocklek. Tiden för köttet medium. Låt köttet vila en stund efter grillningen och före uppläggningen.

Lättrökt potatissallad

  1. Lägg en näve rökflis i vatten. Tvätta potatisen, skala rödbetorna, morötterna och löken. Koka potatisen med skal på tills de är nästan klara. Förkoka de tärnade rödbetorna och morötterna ett par minuter. Klyfta rödlöken.
  2. Lägg rökfliset i röklådan och placera den på grillen. Lägg alla rotfrukterna och löken i en aluminiumform som placeras på grillen på låg temperatur (150-175 grader). Låt det rökas i ca 10 minuter. Lägg upp och garnera med rucolasalladen.

Chèvrekräm

  1. Skär av det vita ytterhöljet på osten. Mosa den och blanda sedan med crème fraiche och honung. Mixa och smaka av med salt och peppar. Låt stå ett par timmar i kylen för bästa resultat.

Ramslökssmör

  1. Mixa smör och ramslök. Smaka av med salt och peppar. Rulla till en rulle i plastfolie och lägg rullen i frysen. Tas ut precis till servering och skivas och läggs på det grillade köttet.