Bärtarte med toscatäcke

Bärtarte
Foto: tv4

Bärtarte med toscatäcke

0

7 steg att laga

14 ingredienser

35 min

Tarte fylld med blandade bär och toppad med tosca. Serveras med en god vaniljglass.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner

Pajbotten

  • 100 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 krm bakpulver

Toscasmet

  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1,5 msk mjölk
  • 2 dl blandade nötter och frön (t ex mandel, hasselnötter, valnötter, pistagenötter, pumpafrön eller solrosfrön. Grovhacka större nötter)

Fyllning

  • 4-5 dl blandade bär (t ex vinbär, blåbär, hallon och krusbär)
  • 1 tsk potatismjöl
  • 1 msk strösocker

Servering

  • 0,5 l fin vaniljglass
  • 4 citronmeliss (toppar)

Gör så här

  1. Pajbotten
    Smält smöret i en kastrull och låt det svalna lite.
  2. Rör ner sockret och mjölet blandat med bakpulver och arbeta snabbt ihop degen. Platta ut den i en pajform (Ca 26 cm i diameter) och tryck upp den lite på kanten.
  3. Toscasmet
    Smält smöret i en kastrull.
  4. Blanda i socker, mjöl och mjölk och koka upp under omrörning tills det tjocknar. Grovhacka större nötter och blanda i med fröna.
  5. Fyllning
    Lägg i bären och sikta över sockret utblandat med potatismjölet.
  6. Grädda i 225 grader 20-25 minuter tills toscatäcket känns knäckigt.
  7. Servera pajen med en rejäl skopa fin vaniljglass, gärna från Lomma glassfabrik och garnera med lite citronmeliss.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Cervera header julmys

Så skapar du en stämningsfull jul

Tips!

Läs mer