Moule mariniere med vitlöksbröd

Moule mariniere med vitlöksbröd
Foto: TV4
Peter Eriksson - politikervecka
Peter Eriksson - politikervecka

Moule mariniere med vitlöksbröd

7

8 steg att laga

20 ingredienser

45 min

Musslor kokta i vitt vin tillsammans med rotfrukter, citron och grädde. Serveras med hemgjort vitlöksbröd.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 2 kg musslor (handplockade)
  • 2 msk smör
  • 1 palsternacka
  • 2 morot
  • 1 stjälkselleri
  • 1 gul lök
  • 3 msk persilja, hackad
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 1 dl grädde
  • 0,5 citron
  • salt
  • peppar

Vitlöksbröd

  • vitt bröd, skivat
  • 100 g smör
  • 1 msk rapsolja (ekologisk)
  • 6 klyfta vitlök, pressade
  • 1 dl persilja, hackad
  • 0,5 krm havssalt

Gör så här

  1. Tvätta och borsta musslornas skal. Kontrollera att alla sluter sig när du knackar på skalet. Övriga måste slängas. Alla trasiga musslor ska också slängas. Skär bort grusiga tofsar med en vass kniv.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök.
  3. Finhacka palsternacka, stjälken av bladpersiljan och selleri. Slanta morötter.
  4. Fräs smöret i en stor gryta. Lägg i grönsakerna och låt dem bli mjuka utan att få färg.
  5. Häll i vin och grädde och koka ett par minuter.
  6. Lägg i musslorna och koka ytterligare fem minuter till skalen öppnat sig.
  7. Garnera med bladpersilja.
  8. Vitlöksbröd
    Blanda rumsvarmt smör, olja och vitlök. På slutet rör du i persilja och en nypa havssalt. Bred på brödet och sätt in i ugnen 200 grader (samtidigt som du stoppar in musslorna i grytan).