Whiskyflamberad fläskfilé med pepparsås

Whiskyflamberad fläskfilé med pepparsås
Foto: tv4

Whiskyflamberad fläskfilé med pepparsås

Av: Mona - Ronneby

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

ca 45 min

Whiskyflamberad fläskfilé med rostade morötter och pepparsås. Servera med ugnsbakad potatis.

Dryck

6602 Duette Premium Pinot Noir, Casablanca, Chile
Ett vin med kryddig smak med karaktär av, jordgubbar, körsbär och choklad. Vinet är gjort av druvan pinot noir som tillhör de något lättare röda vinerna vilket passar fint till fläskfilé  som är ett ljusare kött.

Ingredienser

portioner

Wiskyflamberad fläskfilé

  • 1,3-1,5 kg fläsk fläskfilé
  • 1,5-2 tsk salt
  • 3-4 krm vitpeppar, nymald
  • 2-3 msk smör, till stekning
  • 1 dl whisky, till flambering

Pepparsås

  • 1 msk smör
  • 1,5-2 msk vitpeppar, grovkrossad
  • 2-3 msk gul lök, mycket finhackad
  • 2 grönsaksbuljongtärningar, + 1,5 dl vatten
  • 6 dl crème fraîche
  • 3 tsk kinesisk soja

Rostade knippmorötter med apelsinsås

  • 15-20 knippmorötter
  • 2 msk olja
  • 2 äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 kruka basilika
  • 4 tsk vitvinsvinäger
  • 2 dl rapsolja
  • 2 apelsiner
  • salt
  • peppar
  • 1 dl solrosfrö (efter behov)

Tillbehör

  • 8 port potatis
  • rädisa

Gör så här

Sås

  1. Fräs peppar och lök i smör i 1-2 min utan att det får färg. Tillsätt buljongtärningar och vatten, ge det hela ett uppkok under vispning så att tärningarna löser sig.
  2. Tillsätt crème fraiche och soja. Låt såsen koka några minuter. Hit kan såsen förberedas några timmar i förväg.

Rostade morötter

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala morötterna och lägg dem i en ugnssäker form. Ringa över 2 msk olja och rosta morötterna mitt i ugnen 10-20 min eller till dem är mjuka.
  3. Mixa ihop äggulor, senap, basilika och vinäger till en slät puré. Mixa försiktigt i oljan i en tunn stråle.
  4. Tvätta och riv skalet av apelsiner. Blanda apelsinskal i dressingen och smaksätt med salt och peppar.
  5. Rosta solrosfrö gyllenbruna i en het stekpanna med lite salt. Blanda morötterna med dressingen och strö över solrosfrö.

Fläskfilé

  1. Putsa filéerna helt fria från fett och hinnor.
  2. Skär filéerna i 16 jämnstora bitar, platta till varje bit lätt med handen. Hetta upp en stor stekpanna. Krydda under tiden filébitarna med salt och peppar.
  3. Bryn filéerna hastigt på hög värme på båda sidor så att de får vacker färg. Lyft efter hand upp filéerna på ett stort fat så att det går in i ugnen. Köttsaft som bildas på fatet tillsätts i såsen

Tillbehör

  1. Ugnsbaka potatisen (klyftor eller halvor) i 200 grader tills de blivit mjuka.

Inför servering

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Värm såsen. Lägg rädisorna i kokande lättsaltat vatten (2 tsk för varje liter vatten).
  2. Slå av vattnet och tillsätt ett par klickar smör. Salta lätt och skaka om rädisorna i kastrullen under lock.
  3. Värm filéerna i ugnen 3-4 min.
  4. Mät upp whiskyn, som ska vara väl rumstempererad, och tag fram tändstickor.
  5. Ta fatet direkt från ugnen till bordet. Slå på whiskyn över filéerna och tänd på. Skaka lite på fatet och låt spriten brinna ut.
  6. Ös över whisky-skyn från fatet till såskastrullen samt garnera med rädisor och morötter. Servera med sås och potatis.