Lax- och kräfttartar

Lax- och kräfttartar
Foto: TV4

Lax- och kräfttartar

Av: Micke - Vaxholm

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

30-40 min

Lax- och kräfttartar som serveras med potatismos och rostad schalottenlök samt saffranssås.

Vintips från Micke
Stoneleigh chardonnay.(Nr 6427)
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Lax- och kräfttartar

  • 500 g lax (skinn- och benfri)
  • 1 burk kräftstjärtar i lag [385 g]
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar, nymald
  • 0,5 dl dill, hackad
  • 0,5 dl gräslök, hackad
  • 1 msk smör

Potatismos med rostad schalottenlök

  • 1 kg mjölig potatis
  • 3 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar, nymald

Saffransås

  • 0,25 g saffran [0,5 kuvert]
  • 1,25 dl torrt vitt vin
  • 0,25 dl vatten
  • 0,75 fiskbuljongtärning
  • 1 dl crème fraîche
  • 200 g sockerärtor och vattenkrasse (eller späda salladsskott)

Gör så här

Lax- och kräfttartar

  1. Skär lax och avrunna kräftstjärtar i små tärningar. Blanda med salt, peppar, dill och gräslök.
  2. Forma därefter fyra puckar av lax- och kräftröran med händerna. Stek dem i smör ca 1-2 minuter på varje sida.

Potatismos med rostad schalottenlök

  1. Skala och koka potatisen. Skala och hacka schalottenlöken fint och fräs den i smöret och låt den bli lite lätt brynt.
  2. Tillsätt mjölken och låt den bli varm. Häll av vattnet på potatisen, låt den ånga av.
  3. Stöt sönder potatisen och späd med den varma mjölken med löken. Smaka av med salt och peppar.

Saffransås

  1. Stöt saffranet fint och blanda med vin, vatten och buljongtärning. Låt koka ihop tills ca 1 dl återstår. Vispa ner crème fraiche och koka någon minut.