Lammfilé med gratinerat potatismos

24 röster
1 h
4

Lammfilé med gratinerat potatismos serveras med rödvinssås och sparrisknyte.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck
Porcupine Ridge Merlot 22921, 99 kr.

Visa mer
1 h
4
4 portioner

Du behöver

Lammfilé

  • 1 kg lammfilé
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 2 msk smör, till stekning

Gratinerat potatismos

  • 10-12 potatisar
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm muskotnöt
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 äggulor

Rödvinssås

  • 2 msk smör
  • 2 msk gul lök, finhackad
  • 1 krm vitpeppar, grovkrossad
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 msk soja
  • 2 dl rödvin
  • 1 krm svartpeppar, nymald

Sparrisknyten

  • 2 knippen grön sparris
  • 1 tsk salt
  • 4 skivor parmaskinka
  • 2 tsk olivolja
  • 2 tsk flingsalt
  • 2 tsk solrosfrön
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Lammfilé
    Sätt ugnen på 125 grader. Krydda lammfilén med salt och peppar. Stek den runt om i smöret. Stick in en stektermometer, och låt köttet stå i ugnen tills det har temperaturen 55-60 grader. Låt köttet vila 15 min innan det skärs upp.
  2. Gratinerat potatismos
    Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och koka den mjuk.
  3. Mosa den med till exempel elvispen tillsammans med övriga ingredienser. Klicka eller spritsa upp i ugnsfasta portionsformar. Gratinera i ugnen ca 10 minuter.
  4. Rödvinssås
    Smält 1 msk smör i en kastrull (spara 1 msk till slutet). Fräs lök, peppar och tomatpuré i 2-3 min. Pudra över mjölet och blanda ihop. Häll i det kalla vattnet och låt allt koka upp.
  5. Tillsätt buljongtärning, soja och vin. Låt såsen koka i ca 20 min tills endast 4 dl återstår.
  6. Häll upp såsen i ett litermått, skölj ur kastrullen, häll tillbaka såsen genom en sil för att få bort lökbitarna. Smaksätt med finmalt peppar. Drag kastrullen av värmen och vispa ned 1 msk smör.
  7. Sparrisknyten
    Skär av de hårda stjälkarna på sparrisen. Koka i 3 min i lättsaltet vatten.
  8. Dela sparrisen i fyra knippen, linda en skiva skinka kring varje knippe. Lägg upp dem på tallrikarna och ringla över lite olivolja, samt strö över flingsalt och solrosfrön.
26 november 2013

Laddar fler recept...