Oxfilé med squashkaka och sås

oxfilé med squashkaka
Foto: tv4

Oxfilé med squashkaka och sås

Av: Lejla - Mjölby

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

1 h

Oxfilé som serveras med en squashkaka gjord på filodeg samt rostad potatis och svampsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
Denna kraftiga kötträtt kräver ett smakrikt vin såsom Nederburg Manor House Fairtrade. Den rikliga mängden grädde i rätten rundar av strävheten i vinet utan att vinet blir för smakfattigt.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1-1,5 kg oxfilé (eller kalvytterfilé)
  • 5-6 zucchini
  • 1 förp filodeg
  • 5 dl crème fraîche
  • 6 dl vispgrädde (eller matlagningsgrädde)
  • 0,5 kg kantareller (eller annan svamp)
  • 2 rödlökar
  • 1 gul lök
  • 1,5 kg mjölig potatis
  • 6 ägg
  • salt
  • peppar
  • rapsolja med smörsmak (eller annan olja)
  • Vegeta (allkrydda)
  • persilja
  • majsstärkelse

Gör så här

  1. Börja med att lägga köttet i en marinad bestående av olja, vegeta och peppar.
  2. Skala och tärna squashen, lägg bitarna i en kastrull och salta rikligt så att de vattnas ur. På med lock och låt stå 30 minuter.
  3. Skala potatisen och koka den tills den är nästan färdigkokt.
  4. Hacka den gula löken, och stek den tillsammans med svampen och krydda med salt och peppar. Häll sedan på grädde och låt det koka 3-4 min, red med maizena för att få en tjockare sås.
  5. Efter 30 min krama ur squashen, och häll av vätskan. Knäck sedan ner äggen, rör om ordentligt och peppra.
  6. Öppna filopaket så sent så möjligt så att degen inte torkar ut, bladen är jättetunna. Ta ett blad i taget och fyll med squashblandningen, rulla ihop och lägg i en oljad ugnsform.
  7. När du fyllt ugnsformen, ringla över lite olja, lägg sedan över filodegsblad så att det täcker hela formen så att rullarna inte bränns i ugnen. Ta ut formen när filodegen har fått en gyllenbrun färg, och ta bort det översta lagret. Stoppa sedan in i ugnen igen i 10 min.
  8. Blanda 3-4 dl vispgrädde med 3 dl creme fraiche och salta ordentligt. När 10 min har gått, ta ut ugnsformen ur ugnen och häll över gräddblandningen. Sätt in i ugnen ytterligare 2-3 minuter så att blandningen stelnar lite. Squashkakan är färdig att serveras och kan ätas både varm och kall.
  9. Tärna potatisen och rödlöken och stek i rikligt med olja. Rör om så att lite av potatisen mosas och lite blir kvar som bitar.
  10. Krydda med vegeta och persilja, rör om tills potatisen börjar få färg och är genomstekt.
  11. Skär köttet i 1,5 cm tjocka skivor och stek i stekpanna ca 1,5-2 min på vardera sida.
  12. När köttet är stekt servera tillsammans med squashkakan och så kallad rostad potatis och sås.