Szarlotka med vaniljglass

Szarlotka
Foto: tv4

Szarlotka med vaniljglass

Av: Kristofer - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

45 min

Polsk äppelkaka gjord på mördegsbotten. Servera gärna med vaniljglass.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner bitar

Deg

  • 300 g vetemjöl
  • 150 g strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 250 g smör, rumstempererat
  • 3 äggulor

Fyllning

  • 1 kg äpple
  • 100 g strösocker
  • 2 msk malen kanel
  • 2 dl russin

Gör så här

Deg

  1. Sikta i mjölet i en bunke, häll i sockret, vaniljsocker, bakpulver och rör om. #
  2. Ha i smöret och äggulorna. Blanda till degen blir fin och slät. Stoppa i degen i kylen, ca 20 min.
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smöra en form och pudra med mjöl.
  3. Kavla ut degen så att den blir ca 1 cm tjock. Tryck sedan ut den i formen, så jämt det går. Pricka den med gaffel, grädda i mitten av ugnen till den får en gyllenbrun färg ca 15-20 min. Ta ut degbotten ställ åt sidan och låt svalna.

Fyllning

  1. Skala äpplen, kärna ur dem.
  2. Riv ned dem på ett rivjärn, tjocka strimlor.
  3. Lägg allt i en stor kastrull, häll på socker, russin och kanel. Sjud på medelhög värme i 30 min, låt locket vara på. Rör om då och då. Det ska bli ett gyllenbrunt äppelmos.
  4. Ta fram degbotten häll i äppelmoset. Värm i kakan i ugnen ca 5-10 min.