Mustig och het musselbouillabaisse à la chef Kjell

Mustig och het musselbouillabaisse à la chef Kjell
Foto: TV4

Mustig och het musselbouillabaisse à la chef Kjell

Av: Kjell - Mariestad

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

2 h

Bouillabaisse med musslor och fisk toppas med crème fraiche och löjrom. Servera med vitlöksbröd.

Dryck
Mount Riley Sauvignon Blanc
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg blåmusslor (handplockade)
  • 400 g oskalade räkor (msc-märkta)
  • 2-3 schalottenlökar
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 fänkål
  • 2-3 chilifrukt (försäkra er om styrkan)
  • 100-150 g vit fisk (kolja, sej, torsk, ok enligt WWF:s riktlinjer)
  • 100-150 g lax (ok enligt WWF:s riktlinjer)
  • 3-5 dl torrt vitt vin
  • 1 dl hummerfond
  • vatten
  • 5 dl grädde
  • salt
  • peppar
  • ca 1 g saffran
  • 1 dl crème fraîche
  • 4 msk löjrom
  • gräslök, för dekoration

Vitlöksbröd

  • 1 matbröd/pain riche
  • 50 g smör
  • 0,5 dl färsk persilja, finhackad
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 0,5-2 msk chilifrukt, finhackad (mängden beror på styrkan)

Gör så här

  1. Rengör/skrubba musslorna i kallt vatten (öppna musslor efter skrubbning och efter att man knackat dem lätt i diskbänken som inte slutit sig, samt musslor som inte öppnat sig efter koket ska inte användas). Stormkoka musslorna i kastrull i ca 5-8 minuter under lock. Separera musslorna och kokspadet.
  2. Rensa och finhacka chilifrukterna (kärnorna och det vita inuti kan vara mkt starkt).
  3. Koka upp ca 5 dl vatten, 3 dl vitt vin, 0,5 dl hummerfond, 1-2 krm salt. Tillsätt hälften av den finhackade chilin och 2-3 klyftor finhackad alt. pressad vitlök.
  4. Skala räkorna och spara skalen. Hacka upp löken och fänkålen i halvstora bitar. Hetta upp stekgrytan och tillsätt smör. Kasta i räkskalen, löken och fänkålen. Tillsätt kokspadet från musslorna (i små mängder åt gången). Späd på med mer vitt vin, vatten, och hummerfond. Låt koka i ca 45 minuter tills det reducerats.
  5. Sila av soppan, tillsätt grädde och saffran, red av den till önskad tjocklek.
  6. Tärna och bryn fisken. Tillsätt chili, pressad vitlök, fisken, räkorna och musslorna och låt bli varmt innan servering. Dekorera med crème fraiche löjrom och gräslök.

Vitlöksbröd

  1. Färdigt bröd från efter smak. Skivas i 2 cm tjocka skivor. Blanda smör, persilja, vitlök och chili. Bred smöret över brödskivorna och ställ in i ugnen på 180 grader i 5-8 minuter.