Re della foresta

Re della foresta
Foto: TV4

Re della foresta

Av: Karina - Örnsköldsvik

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

Till möraste köttet serveras sparris, palsternacks- och kantarellkräm samt en rödvinssås som smakar vanilj och har fått en härlig färg av rödbeta.

Vintips från Karina
Tokolosh Merlot, nr 2057, 76 kr

Receptet kommer från tv-programmet Halv åtta hos mig och är komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

  • 600 g älgfilé
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • smör

Rödbetor och sås

  • 4-8 små kokta rödbetor
  • 2 msk strösocker
  • 3 dl rött vin
  • 1,5 dl kalvfond
  • 1 vaniljstång
  • 3 msk rödvinsvinäger

sparris

  • 12 gröna färska sparrisar
  • smör (ekologiskt)
  • salt

Palsternacks- och kantarellkräm

  • 400 g palsternacka
  • 1 schalottenlök
  • 1 dl färska kantareller, smörstekta
  • 2 msk smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk tryffelolja

Gör så här

Älgfilé

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Putsa köttet och gnid in i salt och peppar.
  3. Bryn runt om i ca 25g smör, stick in en stektermometer och stek i ugnen till 56 grader i innertemperatur.
  4. Låt vila minst 10 min innan du skivar köttet för servering.

Rödbetor

  1. Fräs rödbetorna med sockret tills det smält och börjar få färg.
  2. Tillsätt rödvin, kalvfond, Skär en skåra i vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg frön och stång i kastrullen och koka upp.
  3. Lyft upp rödbetor och vaniljstång och koka ihop såsen. Smaka av med vinäger.

Palsternackscrème

  1. Skala och skär palsternackorna i bitar, skala löken.
  2. Koka dem mjuka, sila och ånga av.
  3. Tillsätt knappt de frästa kantarellerna och grädden och koka sakta 2–3 min.
  4. Mixa en slät puré och smaksätt den med salt, peppar och tryffelolja.

Sparris

  1. Smörstek sparris i ekologiskt smör och smaksätt med salt.
  2. Skär köttet i stora skivor på snedden.
  3. Lägg upp det på varma tallrikar med palsternackscrème.
  4. Garnera med rödbetor, smörstekt sparris och ringlad sås.
  5. Toppa med färsk timjan.