Bä bä vita lamm

Bä bä vita lamm
Foto: tv4

Bä bä vita lamm

Av: Julia - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

31 ingredienser

1 h

Lammfärsbiffar med råstekt potatis, inlagd gurka, spenatblad, fetaostkräm och gräddsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Råstekt potatis

  • 10-15 potatisar
  • 2 morötter
  • 0,5 gul lök
  • salt
  • citronpeppar

Lammfärsbiffar

  • 500 g lammfärs
  • 1 ägg
  • 2,5 dl grädde
  • 2 tsk malen spiskummin
  • mynta
  • 0,25 klyfta vitlök
  • strösocker
  • salt
  • peppar

inlagd gurka

  • 0,25 dl ättika
  • 1,5 msk strösocker
  • 0,5 gurka
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • dill

Fetaostkräm

  • 0,5 förp fetaost
  • 2 dl crème fraîche
  • salt

Gräddsås

  • sky, från biffarna (vispas ut med lite kokande vatten)
  • 1 dl crème fraîche
  • 2,5 dl grädde
  • kalvfond
  • 1 msk cognac
  • 0,3 msk soja
  • salt
  • peppar

Gör så här

Råstekt potatis

  1. Skala potatisen och morötterna. Skär i tunna skivor.
  2. Stek den gula löken i mycket smör och tillsätt sedan potatis, salt, citronpeppar och morötter. Stek så att potatisen får en knaprig yta på båda sidorna och blir väl genomstekt.

Lammfärsbiffar

  1. Blanda allt i en stor skål och rör ihop allt till en fast smet.
  2. Låt gärna stå i kylskåpet en stund innan stekning.
  3. Provlaga en biff för att smaka av (spara skyn till såsen!). Stek sedan resten.

Inlagd gurka

  1. Hyvla gurkan med en osthyvel.
  2. Blanda sedan ner alla ingredienser.
  3. Krama ur gurkan några gånger i bunken och stoppa sedan ner gurkan i folie och häll lite av spaden över gurkan och knytt ihop folie. In i skylskåpet minst 30 min innan servering!

Fetaostkräm

  1. Mosa samman allt i en skål och låt stå i kylen en stund.

Gräddsås

  1. Vispa ur pannan med lite vatten, häll i konjak och kalvfond.#
  2. Rör ner crème fraiche, grädde och soja. Smaka av med salt och peppar