
Älginnanlår med jordärtskockspuré och kantareller

Foto: tv4
Du behöver
Rödvinsås
- 1 palsternacka
- 3 morötter
- 2 lagerblad
- 4 svartpepparkorn
- 0,5 vitlök
- 90 cl kalvfond
- 0,5 msk majsstärkelse
- 75 cl rött vin
Älgköttet
- 800 g älginnanlår
- 0,5 förp viltkrydda
- 2 krm salt
Jordärtskockspuré
- 0,5 kg mjölig potatis
- 0,5 kg jordärtskocka
- 2,5 dl matlagningsgrädde
- 1 krm svartpeppar
- 1 krm salt
- 0,5 muskot
Smörstekta kantareller
- 50 g smör
- 300 g trattkantareller
- 1 msk flingsalt
primörer
- 1 knippe sparris
- 5 morötter
- 2 msk salt
Gör så här
- Rödvinsås
Skala samtliga rotfrukter och sen dela dem i grova bitar. Fräs dem i smör i het gryta tills de fått en liten bränd färg, slå därefter i flaskan med rödvin. - Tillsätt svartpeppar, lagerblad och kalvfond, låt den koka upp och sedan dra ner värmen så att såsen sjuder. Låt den stå och sjuda i ca 45 min, tillsätt maizena om du inte är nöjd med konsistensen. Sila av allt i en ny kastrull sen är den bara att servera.
- Älginnanlår
Sätt ugnen på 150 grader och förvärm en plåt i ugnen. Bryn älgköttet i het panna i några minuter tills den fått en fin ljus färg. - Placera älgfilén på den varma plåten. Älgen skall mjukbakas mitt i ugnen upp till 55 grader.
- Ta ut älgen lägg aluminiumfolie över älgen låt den vila ca 10 min. Tranchera sedan upp den i fina bitar bara att servera.
- Jordärtskockspuré
Skala lika delar av mjöliga potatisen och jordärtskocka. Koka i vispgrädde på låg temperatur tills allt känns mjukt. - Mixa allt tills du fått bra konsistens på purén tillsätt salt och peppar och avsluta med att riva ner den halva muskotnöten.
- Smörstekta kantareller
Smält smöret i het panna, fräs kantarellerna tills de fått fin färg. Toppa med lite flingsalt. - Primörer
Skala morötterna, dela dem sedan på hälften på längden. - Koka upp vatten i en gryta lägg ner sparrisen först och sedan fortsätt med att lägga i morötterna. Låt det få ett snabbt kok på ca 3 min. Tillsätt salt.
Laddar fler recept...