Älgfilé med schalottenlökssås

Älgfilé med schalottenlökssås
Foto: TV4

Älgfilé med schalottenlökssås

Av: John - Norrköping

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

2h

Älgfilé med cognacsflamberad schalottenlökssås och västerbottensostgratinerad potatiskaka samt gröna ärtor.

Vintips från John
Santa Ana Reserva Malbec Shiraz, 2033, 69 kr

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept frånHalv åtta hos mig

Ingredienser

portioner
  • 6 port älgfilé (el valfritt nötkött)
  • smör
  • salt
  • svartpeppar

Ärtor

  • 6 port frysta ärtor
  • 1 msk smör
  • salt

Potatiskaka

  • 8-10 fasta potatisar, skalade och rivna
  • 250 g Västerbottensost, riven
  • 50 g smör
  • salt
  • svartpeppar

Schalottenlökssås

  • sky, från köttstekningen
  • 4-5 schalottenlökar, skalade och skivade
  • 1 tsk worcestersås
  • 2 tsk dijonsenap
  • 5 cl cognac
  • 7,5 dl grädde
  • salt
  • vitpeppar
  • Eventuell redning

Gör så här

Älgfilé

  1. Skala och skiva löken. Salta och peppra köttet på båda sidor och stek i rikligt med smör i het panna, ca 3 min per sida för medium.
  2. Lägg köttet åt sidan i folie för att vila. Är det dåligt med sky, ha i lite mer smör och fräs löken i detta.
  3. Krydda med worcestershiresås samt dijonsenap och häll på cognacen, tänd på och låt brinna ut.

Sås

  1. Häll på grädden och låt sjuda upp.
  2. Smaka av och krydda eventuellt med salt och peppar och/eller mer worcestershiresås och dijonsenap. Om du vill kan du reda av såsen med Maizena eller mjölblandat vatten.
  3. Lägg ner köttet i pannan med såsen igen innan servering.

Ärtor

  1. Koka upp ärtorna snabbt i saltat vatten. Häll av och blanda ner smöret.

Potatiskaka

  1. Skala och riv potatisen.
  2. Lägg den rivna potatisen i en bunke med kallt vatten 1 timme för att dra ur stärkelsen.
  3. Stek den sedan i het panna med smöret. Salta och peppra. Potatisen ska inte bli klar i pannan utan bara få lite yta och få gifta sig med smöret.
  4. Häll potatisen i en ugnsfast form och täck med riven ost. In i ugnen på 175 grader i ca 30-40 min.