Mexikansk chili på högrev

Mexikansk chili på högrev
Foto: tv4

Mexikansk chili på högrev

Av: Jimmy - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

42 ingredienser

Mexikansk chili på högrev smaksatt med chilipeppar, öl och choklad. Härligt mustig rätt som avnjuts i tortillabröd med salsa, guacamole, chilisås, crème fraiche och en bra riven cheddar.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck

6602 Duette Premium Pinot Noir, Casablanca, Chile
Ett vin med kryddig smak med karaktär av, jordgubbar, körsbär och choklad. Vinet är gjort av druvan pinot noir som tillhör de något lättare röda vinerna vilket passar fint till de något hetare smakerna.

Ingredienser

portioner

Chiligryta

  • 800 g högrev, i bitar
  • 1-2 torkade anchochili
  • 1 torkad chipotlechili
  • 1 hel vitlök, skalad och hackad
  • 1 msk vetemjöl
  • 1-2 färska röda chilipeppar
  • 1 msk chilipulver
  • 1-2 msk malen spiskummin
  • 0,5 msk torkad koriander
  • 1 msk oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 33 cl mörk ale (gärna ekologisk)
  • köttbuljong (så det täcker efter att du hällt i ölen)
  • 25 g mörk choklad (ekologisk)

Chilisås

  • 4 tomater, delade i kvartar
  • 4 torkade new mexico chili, hackade
  • 1 gul lök, skalad och delad i kvartar
  • 6 klyftor vitlök
  • 2 dl kycklingbuljong
  • 1 dl färsk koriander
  • 1,5 tsk salt

Salsa på physalis

  • 300 g physalis
  • 0,5 gul lök, delad en gång
  • 3 jalapeños
  • 0,5 dl färsk koriander
  • 0,5 krm malen spiskummin
  • 1 krm salt

Tomatsalsa

  • 8 tomater, urkärnade och finhackade
  • 4 silverlökar, fint hackade
  • 2 färsk grön chilifrukt, fint hackade (med kärnor!)
  • 2 limefrukter, pressad saft
  • 1 dl färsk koriander, hackad
  • ca 0,5 tsk salt (efter smak)

guacamole

  • 4 avokador
  • 1 limefrukt, pressad saft
  • 1 krm salt
  • 6 klyftor vitlök, hackade
  • 2 silverlökar, skalade och hackade
  • 1 röd chilifrukt, hackad och urkärnad
  • 0,5 dl färsk koriander, hackad grovt
  • 2 tomater, urkärnade och hackade

Gör så här

Chiligryta

  1. Koka den torkade chilipepparn i lite vatten ca 15 minuter.
  2. Stek samtidigt den tärnat högrev och vitlök i olja. Lite i taget så att det får fin stekyta.
  3. Pudra över mjöl, torra kryddorna och den hackade färska chilin. Rör runt.
  4. Snabbmixa den kokta, torkade chilin med vattnet och häll över grytan.
  5. Fyll på med en öl och köttbuljong så att det täcker. Lägg i chokladen. Låt stå och puttra i minst två timmar, gärna mer. Rör runt ofta. Klart!!

Chilisås

  1. Koka lök, tomat, vitlök och den urkärnade chilipepparn i så mycket kycklingbuljong att det precis täcker.
  2. Koka ca 15 minuter. Låt svalna. Mixa sedan allt med koriandern och passera genom sil så att skal och kärnor försvinner.

Salsa på physalis

  1. Ta bort det prassliga höljet på physalisen. Låt koka med lök och grön chili i ca fem minuter.
  2. Häll av vattnet och mixa den sedan tillsammans med den färska koriandern, spiskummin och salt.

Tomatsalsa

  1. Finhacka och blanda tomater, silverlök, koriander och färsk chili. Pressa över lime och salta. Se till att få kombinationen rätt mellan lime och salt, tillräckligt surt men salt nog för balans.
  2. Njut av chiligrytan i tortillabröd med tillbehören.