Helstekt lammfilé med örttäcke

Foto: TV4
Helstekt lammfilé med örttäcke
37 ingredienser
50 min
Helstekt lammfilé med örttäcke serveras till gratinerade potatis- och svartrotspuffar med smak av ost och basilika, rödvinssås, vårens primörer såsom ärtskott, morot och sparris samt ugnsstekta cocktailtomater.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se fler recept från
Ingredienser
potatis
- 1 kg mjölig potatis (typ King Edward eller Mathilda)
- 1 tsk salt
- 4 svartrötter
- 2 msk majonnäs
- 150 g Västerbottensost, riven
- 100 g parmesanost, riven
- 2 äggulor
- 50 g smör
- 1 kruka färsk basilika
- salt
- svartpeppar
- chilikrydda
Rödvinsås à la Bourguignon
- 1 dl varmrökt hackat sidfläsk
- 1 rödlök, i tunna skivor
- 8 dl rödvin (helst från Bourgogne)
- 0,5 dl koncentrerad kalvfond
- 2 msk rörsocker
- 1 klyfta vitlök
- 50 g smör
Ugnsrostade cocktailtomater
- 1 förp cocktailtomater på kvist (eller andra söta goda tomater på kvist)
- olivolja
- crema di balsamico
- flingsalt
Örtrullad helstekt lammytterfilé
- 400 g lammytterfilé
- 1 dl olivolja
- 2 msk soja
- 3 kvistar rosmarin
- 3 klyftor vitlök
- 2 lagerblad, mortlade
- 1 msk lammkrydda
- 0,5 citron
- salt
- peppar
- torkad chilikrydda
- 1 dl timjan, hackad
- 1 dl basilika, hackad
- 1 dl persilja, hackad
Gör så här
Potatis
- Skala potatisen och svartroten, skär i bitar och koka i saltat vatten. Plocka upp svartrötterna när de känns mjuka, potatisen har lite längre koktid.
- Häll av vattnet och lägg tillbaka svartroten och mosa den med potatisen. Blanda i smöret, majonnäsen, äggulorna, osten (spara lite av parmesanen till att strö på puffarna), basilikan och kryddorna.
- Klicka i rikligt med mos i muffinsformarna (blir bäst i lite rejälare formar i plåt eller silikon). Strö över parmesan, sätt in i ugnen i cirka 220 grader och låt stå inne tills de har fått fin färg.
- Ta ut och låt svalna lite innan du försiktigt tar ut puffarna ur formen.
Rödvinsås
- Finhacka sidfläsken och stek det så att det får en fin stekyta.
- Stek rödlöken utan att den tar färg utan bara blir mjuk
- Lägg fläsket och löken i en såskastrull, strö över råsocker, häll på vinet, kalvfonden och pressa i vitlöken.
- Låt reducera ned till hälften. Smaka av och rör i smöret precis innan servering.
Ugnsrostade cocktailtomater
- Sätt ugnen på 220 g. Lägg tomaterna med kvisten i en form. Stänk över lite olivolja, ringla över balsamicocremen, några nypor flingsalt och några tag med pepparkvarnen.
- Sätt in i ugnen och låt stå tills tomaterna fått fin färg. Låt svalna och servera ljumna. Klipp av bitar och lägg upp på tallrik med kvisten kvar.
Örtrullad helstekt lammytterfilé
- Blanda till marinaden med olivolja, soja, citronsaft från citronhalvan.
- Dela sedan citronen i bitar och lägg i marinaden tillsammans med rosmarin, de mortlade lagerbladen, specialkrydda (kan uteslutas), pressade vitlöksklyftor, salt, peppar, och chili.
- Lägg i köttet och låt marineras i minst en timme, allra helst över natten.
- Stek köttet i grillpanna så att det får fina ränder på sig.
- Lägg i form med termometer och in i 220 g i ugnen med stektermometer tills innertemperaturen nått 55 grader (rosa).
- Ta ut köttet och låt det vila cirka 5 minuter i folie. Häll ned den eventuella skyn som blir över i rödvinsåsen.
- Innan servering: rulla köttet i de hackade örterna och skär upp i skivor.