Rådjursfilé med palsternacksgratäng

Eva-Lena - Karlstad2
Foto: TV4

Rådjursfilé med palsternacksgratäng

2

5 steg att laga

24 ingredienser

60 min

Rådjursfilé med rosmarinpotatis, palsternacksgratäng och rödvinssås.

Ingredienser

portioner4 portioner

Rådjursfilé

  • 4 rådjursfilé
  • salt
  • peppar
  • rosmarin

Rosmarinpotatis

  • 8 fast potatis
  • olivolja
  • torkad rosmarin
  • salt
  • peppar, grovmalen

Palsternacksgratäng

  • 2 palsternacka (stora)
  • 1 dl grädde
  • 1 msk smör
  • salt
  • peppar

Rödvinssås

  • 2 dl rött matlagningsvin
  • 5 dl vatten
  • 2 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk strösocker
  • 5 dl vatten
  • 1 kalvbuljongtärning
  • 1 lagerblad
  • 2 tsk majsstärkelse (eller potatismjöl)
  • 2 tsk soja

Gör så här

  1. Rådjursfilé
    Steks i rikligt med smör och öses på svag värme tills den är härligt rosa i mitten. Packa in de hela fileérna i lite folie så att de får gotta till sig medan du fixar till uppläggningen av de andra sakerna på tallriken.
  2. Rosmarinpotatis
    Skala och tärna potatisarna. Lägg dem i långpanna och häll över olivolja, salt, svartpeppar och rikligt med rosmarin. Blanda runt allt och in i ugnen.
  3. Rör om efter en stund. Potatisen är färdig då den är mjuk och har fått lite färg. Sänk värmen om den får färg för snabbt eller lägg över lite folie. Tar ungefär 20 min.
  4. Palsternacksgratäng
    Riv palsternackorna grovt och krydda med salt och peppar. Fördela i 4 portionsformar, häll på grädde och lite, lite smör och grädda de små gratängerna i ugnen i 200 grader i ca 20 min.
  5. Rödvinssås
    Låt allt koka ihop och reduceras. Smaka av då och då och krydda ev. mer. Red av med maizena eller potatismjöl.