Filé- och kantarelltackling med ett stänk av rött

Filé- och kantarelltackling med ett stänk av rött
Foto: TV4

Filé- och kantarelltackling med ett stänk av rött

Av: Emil - Mariestad

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

30 min

En mustig fläskfilégryta med kantareller, timjan och lingon.

Rött vin serverades till rätten. En rekommendation är Turning Leaf  (Zinfandel, Californina-2012)
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 600 g svensk fläskfilé
  • 1 gul lök
  • 200 g kantareller (alternativt valfri svamp)
  • smör, till stekning
  • 0,5 msk soja
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1,5 msk kalvfond
  • 5 dl grädde
  • 2 msk lingonsylt
  • 0,5 dl färska lingon
  • färsk timjan
  • delikatesspotatis
  • olja
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela potatisen i mitten. Ringla över olja. Strö över salt. Ställ in potatisen i ugnen i cirka 15 minuter.
  2. Skär köttet i småbitar. Skala och finhacka löken.
  3. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Ta upp köttet.
  4. Stek kantarellerna i stekpannan och koka ur eventuell vätska.
  5. Tillsätt löken och fräs i ca 3-4 minuter.
  6. Lägg tillbaka köttet. Smaksätt med soja och peppar. Häll i fond och grädde och låt den koka ihop i ca 5 minuter utan lock.
  7. Rör i lingonsylten. Strö över timjan. Toppa med färska lingon.