Filé- och kantarelltackling med ett stänk av rött

Filé- och kantarelltackling med ett stänk av rött
Foto: TV4

Filé- och kantarelltackling med ett stänk av rött

111

14 ingredienser

30 min

En mustig fläskfilégryta med kantareller, timjan och lingon.

Rött vin serverades till rätten. En rekommendation är Turning Leaf  (Zinfandel, Californina-2012)
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4
  • 600 g svensk fläskfilé
  • 1 gul lök
  • 200 g kantareller (alternativt valfri svamp)
  • smör, till stekning
  • 0,5 msk soja
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1,5 msk kalvfond
  • 5 dl grädde
  • 2 msk lingonsylt
  • 0,5 dl färska lingon
  • färsk timjan
  • delikatesspotatis
  • olja
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela potatisen i mitten. Ringla över olja. Strö över salt. Ställ in potatisen i ugnen i cirka 15 minuter.
  2. Skär köttet i småbitar. Skala och finhacka löken.
  3. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Ta upp köttet.
  4. Stek kantarellerna i stekpannan och koka ur eventuell vätska.
  5. Tillsätt löken och fräs i ca 3-4 minuter.
  6. Lägg tillbaka köttet. Smaksätt med soja och peppar. Häll i fond och grädde och låt den koka ihop i ca 5 minuter utan lock.
  7. Rör i lingonsylten. Strö över timjan. Toppa med färska lingon.