Indisk lammfärsravioli med brynt saffranssmör

Indisk lammfärsravioli med brynt saffranssmör
Foto: tv4

Indisk lammfärsravioli med brynt saffranssmör

Av: Ebba - Vasa

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

0,5 h + =,5 h vila för pastadegen

En dröm som behöver smakas. Till denna rätt, liksom andra pastarätter, är det en fördel att äga en pastamaskin, dock inget måste. Kom ihåg att alla komponenter i denna rätt ska serveras varma och behöver därför tillagas ungefär samma tid.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck

Öl

Ingredienser

portioner

Pastadeg

  • 3 dl durumvetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 2 msk vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt

Fyllning

  • 200 g lammfärs
  • 2 msk currypulver (ex korma curry powder)
  • 125 g ricotta
  • 1 äggula
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 0,5 citron, rivet skal
  • 1 dl pecorinoost, riven
  • 2 tsk flingsalt
  • 0,5 msk gurkmeja

Brynt saffranssmör

  • 150 g smör
  • ca 5 saffranstrådar

Ljummen spenat- och fänkålsbädd

  • 150 g spenat
  • 200 g fänkål
  • olivolja
  • flingsalt

Gör så här

Pasta

  1. Samla mjölet i en hög på bakbordet, gör en grop i mitten.
  2. Lägg försiktigt resten av ingredienserna i hålet och blanda lätt ihop dem med en gaffel, utan att rubba mjölet. Nu kan du försiktigt börja fösa ihop mjölet med äggblandningen.
  3. Knåda tålmodigt tills du har en elastisk, mjuk och blank deg. Låt vila i kylskåpet cirka 30 minuter.
  4. Knåda degen ytterligare och dela den i två delar. Kavla och vik ihop delarna så att de passar in i pastamaskinen.
  5. Kör degen igenom maskinen tills du har fina och tunna plattor.
  6. Stansa ut rundlar, ca 9 cm i diameter, och lägg en klick fyllning (se nedan) i mitten.
  7. Pensla kanterna med vatten och forma enligt smak. Du kan också stansa ut mindre rundlar och lägga en över den andra. Pensla och kläm ihop kanterna.
  8. Koka i lättsaltat vatten 2-3 minuter.

Fyllning

  1. Stek lammfärsen med currypulver. Det currypulver jag använder innehåller bland annat malen koriander, kanel, kummin, lagerblad, svart- och grön kardemumma och stjärnanis.
  2. Låt svalna. Blanda resten av ingredienserna i en bunke och tillsätt lammfärsen. Låt smakerna dra ihop medan du förbereder pastaplattorna.

Brynt saffranssmör

  1. Krossa saffranstrådarna försiktigt i en mortel.
  2. Bryn smöret under vispning med saffran på ganska hög värme, gjutjärnspanna är att föredra. Smöret är färdigt när det får en gyllenbrun färg och du kan ana en hasselnötsdoft. Låt smöret rinna genom ett kaffefilter och ringla det sedan över rätten.

Spenat- och fänkålsbädd

  1. Skiva fänkålen tunt och fräs den i olivolja. Dra bort från plattan och vänd ner spenat och salt. Servera varmt.