Helstekt lammfilé med potatisbakelse

Helstekt lammfilé med potatisbakelse
Foto: tv4

Helstekt lammfilé med potatisbakelse

Av: Åsa - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

45 ingredienser

ca 2,5 h + 2,5 h i marinad

 Helstekt lammfilé med lök och morötter på palsternacksbädd samt en ostig Faxebakelse.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
12613 Pata Negra Gran Reserva, J.Garcia Carrion, Valdepeñas, Spanien
Ett kryddigt vin med fatkaraktär med smaker av peppar, lakrits, körsbär och torkad frukt. Den fina frukten tillsammans med kryddigheten i vinet blir en fin balans till både kött och grönsaker

Ingredienser

portioner

Marinad till lammytterfiléer

  • 0,5 citron
  • 1 dl kallpressad rapsolja
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 3 kvistar oregano
  • 3 kvistar timjan
  • 150 g lammytterfilé (per person)

Lammsky

  • 1 vitlök
  • 1 morot
  • 3 soltorkade tomater
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk muscovadosocker
  • 3 dl vitt vin
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 kvist timjan
  • 2 lagerblad
  • 12 vitpepparkorn
  • 1,2 l lammfond (ej koncentrerad)
  • arrowrot
  • 50 g smör

Palsternackspuré

  • 500 g palsternacka
  • 3 dl standardmjölk
  • salt
  • peppar

Timjandoftande morötter

  • 400 g morot, i stavar
  • 6 timjankvistar (bara bladen)
  • 0,5 citron, skal och saft
  • 0,5 dl kallpressad rapsolja
  • salt
  • peppar

Spetsad lök

  • 250 g pärllök
  • 1 msk honung
  • 5 cl whisky
  • 2 kvistar timjan

Ostig Faxebakelse

  • 0,5 kg Faxepotatis (fast sort)
  • 1 vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 0,5 dl standardmjölk
  • 1 krm mejram
  • 1 krm oregano
  • 1 krm timjan
  • 100 g Västerbottensost
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Tvätta citronen, halvera och riv skalet på ett rivjärn och pressa ur saften. Blanda i en bunke med rapsoljan, vitlöken och de finhackade örterna. Lägg i lammfiléerna och se till att marinaden kommer runt filéerna. Marinera i 1 timme.
  2. Salta och peppra lammfiléerna. Värm en stekpanna med några droppar rapsolja, bryn köttet runtom. Ställ in i ugnen på 150 grader. Ta ut köttet när innertemperaturen är 52 grader. Låt vila i 5 minuter. Skär upp köttet och servera med alla tillbehör.

Lammsky

  1. Fräs grönsaker och löken i en panna med lite rapsolja. Strö i sockret och låt det brynas. Tillsätt vitt vin och balsamvinäger tillsammans med kryddorna. Reducera (koka ner) ner till hälften. Tillsätt lammfonden och reducera igen till hälften. Red av med arrowrot utrörd i lite vatten. Krydda med salt och peppar. Sila och vispa slutligen ner smöret i såsen.

Palsternackspuré

  1. Skala och tärna palsternackorna. Lägg i en kastrull och häll på mjölken, salta och peppra. Koka på svagvärme tills palsternackorna är mjuka, ca 15 minuter. Håll ett vakande öga på kastrullen, det är lätt att mjölken kokar över! Mosa till puré med en stavmixer.

Timjandoftande morötter

  1. Skala och skär morötterna i tjocka stavar, kocka i saltat vatten. Värm den kallpressade rapsoljan i en kastrull, lägg i morötterna salta och peppra. Tillsätt citronsaft, citronzest och timjan.

Spetsad lök

  1. Skala lökarna och förväll i kastrull med kokande vatten i 5 minuter. Ta upp löken och dela i kvartar. Lägg lökarna i ett foliepaket och ringla över honungen och whiskyn. Lägg i ett par kvistar timjan och vik ihop paketet. Stoppa in i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter.

Ostig Faxebakelse

  1. Skala potatisen och skär i tunna skivor, skala och hacka löken och vitlöken.
  2. Lägg allt i en stor kastrull och häll i grädde, mjölken och kryddor. Koka på svag värme under omrörning i ca 10-15 min.
  3. Hacka osten i små tärningar, tag kastrullen från värmen och blanda i osten. Fördela potatisen i 4 ugnsfasta små formar som du penslat med kallpressad rapsolja. Tänk på att inte fylla för mycket då grädden kan puttra över.
  4. Grädda mitt i ugnen på 175 grader ca 15 minuter, använd en sticka för att kolla att potatisen är mjuk. Servera en till varje gäst.