Gyllene fisksoppa

50 röster

Du behöver

Soppa

  • 400 g torskrygg
  • 300 g laxfilé
  • 400 g räkor (med skal)
  • 0,5 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1,5 tsk tomatpuré
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk basilika
  • 2,5 dl vitt vin
  • 1,5 fiskbuljongtärning
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 dl vatten
  • 1 förp saffran

Sås

  • 2 dl crème fraîche
  • 1-2 klyfta vitlök, pressade
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Blanda ihop såsen och ställ i kylen. Smält smör i en gryta och fräs löken i det. Lägg i pressad vitlök, kryddor och fräs ihop.
  2. Häll på vin, vatten, fiskbuljong och koka samman. Häll i grädde, crème fraiche och saffran, koka 15 minuter.
  3. Så långt kan man göra klart. Precis innan serveringen lägg i den tärnade fisken och sjud i 6-7 minuter. 
  4. Lägg upp i tallrik och garnera med rikligt med räkor och färsk timjan.
  5. Servera såsen och eventuellt ett gott bröd.
3 april 2013