Halstrade pilgrimsmusslor med smördeg och champagnesås

halstrade pilgrimsmusslor med smördeg och champagnesås
Foto: TV4

Halstrade pilgrimsmusslor med smördeg och champagnesås

1

6 steg att laga

23 ingredienser

1 h

Magisk huvudrätt med pilgrimsmusslor, smördeg och champagnesås, som en smakfest i munnen!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 1 förp smördeg (1 platta per person)

Spenatblandning

  • 4 förp bladspenat
  • 1 vitlök (stor)
  • 2 msk smör

Pilgrimsmusslor (marinad)

  • 16 pilgrimsmusslor
  • svartpeppar
  • 2 klyfta vitlök (fint skivad)
  • olja
  • salt
  • 2 msk smör

Champagnesås

  • 1 schalottenlök, hackad
  • 1 dl vitt vin
  • 4 dl fiskbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 dl champagne
  • vatten
  • salt
  • peppar
  • smör

Topping

  • 4 tsk forellrom
  • dill

Gör så här

  1. Champagnesås
    Fräs löken i smör tills den mjuknat. Häll på vin och buljong. Sjud tills det reducerat till hälften. Sila sedan bort löken.
  2. Tillsätt 2 dl grädde och sjud i 10 min till. Red av såsen, tillsätt citronen. Vispa 1 dl grädde och vänd ner i såsen. Ha sist i champagnen.
  3. Spenatmixen
    Stek spenaten med vitlöken och smöret.
  4. Smördegen
    Stoppa in smördegen i ugnen i 10 minuter. Skär upp varje ark i två lika stora delar.
  5. Pilgrimsmusslor
    Marinera musslorna i vitlök, salt, peppar och olja i 15 minuter. Stek musslorna 1-2 min på varje sida och krydda av.
  6. Servering
    Placera en halv smördegsplatta i botten, sedan spenaten på det. Lägg på musslorna och häll över såsen runt. Ha på andra halvan av smördegen som ett lock. Toppa med forellrom och dillkvist.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Klassisk lasagne med Grana Padano

4 rätter som räddar januari

När julen är över och allt känns trist - då äter du det här!

Läs mer