Halstrade pilgrimsmusslor med smördeg och champagnesås

halstrade pilgrimsmusslor med smördeg och champagnesås
Foto: TV4

Halstrade pilgrimsmusslor med smördeg och champagnesås

Av: Carolina - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

1 h

Magisk huvudrätt med pilgrimsmusslor, smördeg och champagnesås, som en smakfest i munnen!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 förp smördeg (1 platta per person)

Spenatblandning

  • 4 förp bladspenat
  • 1 vitlök (stor)
  • 2 msk smör

Pilgrimsmusslor (marinad)

  • 16 pilgrimsmusslor
  • svartpeppar
  • 2 klyftor vitlök (fint skivad)
  • olja
  • salt
  • 2 msk smör

Champagnesås

  • 1 schalottenlök, hackad
  • 1 dl vitt vin
  • 4 dl fiskbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 dl champagne
  • vatten
  • salt
  • peppar
  • smör

Topping

  • 4 tsk forellrom
  • dill

Gör så här

Champagnesås

  1. Fräs löken i smör tills den mjuknat. Häll på vin och buljong. Sjud tills det reducerat till hälften. Sila sedan bort löken.
  2. Tillsätt 2 dl grädde och sjud i 10 min till. Red av såsen, tillsätt citronen. Vispa 1 dl grädde och vänd ner i såsen. Ha sist i champagnen.

Spenatmixen

  1. Stek spenaten med vitlöken och smöret.

Smördegen

  1. Stoppa in smördegen i ugnen i 10 minuter. Skär upp varje ark i två lika stora delar.

Pilgrimsmusslor

  1. Marinera musslorna i vitlök, salt, peppar och olja i 15 minuter. Stek musslorna 1-2 min på varje sida och krydda av.

Servering

  1. Placera en halv smördegsplatta i botten, sedan spenaten på det. Lägg på musslorna och häll över såsen runt. Ha på andra halvan av smördegen som ett lock. Toppa med forellrom och dillkvist.