Halstrad tonfisk med citrus- och sojadressing

Halstrad tonfisk med citrus- och sojadressing
Foto: TV4
Karl Fredrik Gustavsson
Karl Fredrik Gustavsson

Halstrad tonfisk med citrus- och sojadressing

Av: Karl Fredrik Gustafsson

Från: Sveriges mästerkock VIP

17 ingredienser

Karl Fredriks paradrätt är en färgsprakande och lyxig rätt med halstrad tonfisk, avokado och mango dressad i en lite het sojadressing smaksatt med citrus.

Ingredienser

  • 600 g färsk tonfisk, i tunna skivor
  • 1 mango
  • 1 blodgrapefrukt
  • 2 avokador
  • sesamfrön
  • 1 spetspaprikor, röd
  • 10 sparrisbroccoli
  • 10 morötter (späda, lila och gula)
  • 65 g mâchesallad
  • 2 dl matyoghurt
  • wasabi (efter smak)

Sojadressing

  • 2 dl japansk soja
  • 2 röda chilifrukter, finhackade
  • 4 klyftor vitlök, pressade
  • 4 msk citronsaft (alt limesaft)
  • citronskal, finrivet (alt finrivet limeskal)
  • honung

Gör så här

  1. Skala, dela kärna ur och skär mangon i tunna skivor. Skala grapefrukten med kniv och skär ut hinnfria filéer.
  2. Dela, kärna ur och gröpt ut avokadon. Skär i tunna skivor.
  3. Dela, kärna ur och hacka spetspaprikan. Koka broccolisparrisen och de späda morötterna i saltat vatten, överkoka inte.
  4. Blanda matyoghurt med wasabi.
  5. Blanda sojan med chili. vitlök, citronsaft, finrivet skal och honung.
  6. Halstra den färska tonfisken i en het panna. Skär i skivor.
  7. Lägg upp allt vackert på fat. Strö över sesamfrönn och servera med extra sås vid sidan om.