Halstrad lax med krispig gurka och rättika med dill och pepparrot

koket.se
Halstrad lax med salsa på gurka och rättika med dill och pepparrot
Foto: TV4
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Halstrad lax med krispig gurka och rättika med dill och pepparrot

10 ingredienser

30 min

Fräsch rätt där laxen vänds snabbt i panna och blir halstrad. Tillsammans med en salsa på rättika och gurka med pepparrot och dill blir det lite som en svensk variant på sushi.

Se Tove Nilsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 2 dl matvete
  • 600 g laxfilé (hel bit)
  • 300 g rättika
  • 1 gurka
  • 1 dl färsk dill, finhackad
  • 2 msk färsk pepparrot, riven
  • 1 citron, skal och saft
  • 3 msk olivolja
  • 2 dl gräddfil
  • salt

Gör så här

  1. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen. Skölj kallt och låt rinna av i durkslag. Ställ åt sidan.
  2. Skär laxen i två långa bitar. Salta runtom.
  3. Hetta upp en torr stekpanna, den ska bli riktigt het. Halstra laxen runtom, ca 30 sekunder per sida.
  4. Lägg åt sidan och låt svalna. Lägg eventuellt kylen.
  5. Skala och hyvla rättika och gurka riktigt tunt, gärna på mandolin. Lägg i iskallt vatten så de krispar till sig.
  6. Blanda dill och pepparrot, rivet citronskal, olivolja och salt. Smaka av med pressad citronjuice.
  7. Blanda matvetet med lite olja och smaka av med salt.
  8. Skiva laxen och servera med matvete, väl avrunna grönsaker, en klick gräddfil och dillhacket.

Glöm inte att matsortera rester från grönsaker, örter och citron för en mer hållbar matlagning, och njut av din laxrätt. /Köket-redaktionen