Halloumisallad med vitlökskroketter och rökig paprikasås

POPULÄRT
koket.se
Halloumisallad med vitlökskroketter och rökig paprikasås
Foto: TV4
Jennie Walldén porträtt KM
Jennie Walldén porträtt KM

Halloumisallad med vitlökskroketter och rökig paprikasås

26 ingredienser

1 h

Matig halloumisallad med avokado, melon och oliver. Till serveras frasiga potatiskroketter panerade i panko och en dippsås smaksatt med rökt paprikapulver. Bjudvänlig rätt som blir extra snygg att lägga upp på ett stort fat.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kroketter

  • 800 g mjölig potatis
  • 1,5 dl hårdost, riven (mellanlagrad)
  • 1 ägg
  • 1 klyfta vitlök, riven

Panering

  • 2 ägg
  • 1 msk vatten
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 dl pankoströbröd
  • neutral olja, till fritering

Sallad

  • 2 halloumiostar (à 150 g)
  • 1 romansallad
  • 0,5 gurka, urkärnad
  • 2 avokador
  • 0,5 cantaloupemelon (eller galiamelon)
  • 250 g körsbärstomater (gärna på kvist)
  • 0,5 rödlök
  • 1 dl kalamataoliver
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk solroskärnor, rostade
  • olivolja, till stekning

Dipp

  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl ajvar relish
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen. Låt svalna och pressa genom potatispress.
  2. Vispa ihop ägg med riven vitlök och häll över potatisen tillsammans med den rivna osten. Blanda väl och smaka av med salt och peppar.
  3. Forma små bollar av potatissmeten.
  4. Vispa upp resterande ägg med vatten och lägg på en djup tallrik.
  5. Lägg mjöl och panko i separata djupa tallrikar. Vänd alla potatisbollar i först mjöl, sen ägg och till sist panko.
  6. Värm oljan i en kastrull eller gryta till 180 grader. Fritera bollarna i omgångar till gyllene färg. Lyft upp med hålslev och låt droppa av på galler.
  7. Rör samman alla ingredienserna till dippen. Smaka av med salt.
  8. Skär sallad, gurka, avokado och melon i munsstora bitar. Halvera tomater och skiva rödlök så tunt du kan. Lägg upp på ett stort fat. Toppa med oliver och solrosfrön
  9. Dressa salladen med olivolja och vinäger. Salta och peppra.
  10. Skiva halloumin. Stek på bägge sidor i lite olivolja.
  11. Toppa salladen med nystekt halloumi samt kroketterna. Servera med den rökta paprikadippen.

Glöm inte att matsortera skal från potatis, vitlök, avokado och melon samt kärnhus från gurkan för en mer hållbar matlagning och njut av din halloumisallad! /Köket-redaktionen