Hallonsorbet med saffransgrädde

Hallonsorbet med saffransgrädde
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Hallonsorbet med saffransgrädde

16 ingredienser

1 h

Vad sägs om att tjuvstarta julkänslan med en dessert bestående av hallonsorbet, saffransgrädde, hallonkompott och maltsmul? Riktigt lyxigt och gott!

Ingredienser

portioner4 - 6

Maltsmulor

  • 100 g mandelmjöl [2 dl]
  • 100 g vetemjöl [1,66 dl]
  • 100 g strösocker [1,25 dl]
  • 100 g smör [> 1 dl]
  • 2 g salt [0,5 krm]
  • 10 g maltextrakt (finns i välsorterade mataffärer eller på nätet) [2 tsk]

Hallonsorbet – eller köp färdig

  • 500 g hallonpuré [5 dl]
  • 20 g citronsaft, pressad [4 tsk]
  • 60 g vatten [> 0,5 dl]
  • 60 g strösocker [0,75 dl]
  • 50 g glykos [> 0,33 dl]

Hallonkompott

  • 250 g frysta hallon
  • 125 g strösocker
  • 1 limefrukt, saften

Saffransgrädde

  • 3 dl grädde
  • 0,5 g saffran

Gör så här

Maltsmulor

  1. Sätt ugnen på 170 grader med varmluftsfunktion.
  2. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till små smulor.
  3. Strö ut smulorna på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Grädda i 10–12 minuter tills smulorna fått en gyllenbrun färg.

Hallonsorbet – eller köp färdig

  1. Mät upp hallonpuré och citronsaft i en bunke.
  2. Koka ihop vatten, socker och glukos i en kastrull. Häll blandningen över hallonpurén och citronsaften.
  3. Nu är smeten redo att köras i glassmaskin.

Hallonkompott

  1. Värm hallonen försiktigt i en kastrull tills de börjar släppa vätska.
  2. Häll i socker och limejuice och rör tills sockret smälter. Dra åt sidan.

Saffransgrädde

  1. Vispa grädden löst tillsammans med saffran.

Servering

  1. Lägg kompott i botten på en lite skål och täck med saffransgrädde. ¨
  2. Smula över maltsmulor och toppa med en kula hallonsorbet.