Hallonrulltårta med mascarponekräm

koket.se
Hallonrulltårta med mascarponekräm
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Hallonrulltårta med mascarponekräm

15 ingredienser

45 min + tid att svalna

Läckra små bakelser av rulltårta fylld med hallonsylt. Bakelserna toppas snyggt vid servering med en fluffig mascarponekräm, färska bär och limesocker. Ett trevligt alternativ till den klassiska midsommartårtan.

Se Camilla Hamid laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Rulltårtsbotten

  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl majsstärkelse (eller potatismjöl)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 dl hallonsylt

Mascarponekräm

  • 250 g mascarpone
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2,5 dl vispgrädde

Limesocker

  • 1 limefrukt, finrivet skal
  • 0,5 dl strösocker

Garnering

  • färska bär (jordgubbar och hallon)
  • färsk mynta

Gör så här

Rulltårta

  1. Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck en långpanna med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna till rulltårtsbotten och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  3. Häll upp smeten på plåten och bred ut i ett jämnt lager. Grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter tills att den blivit genomgräddad men knappt fått någon färg.
  4. Vänd upp rulltårtan på ett bakplåtspapper med socker jämnt utspritt på. Dra försiktigt bort bakplåtspappret som kakan gräddats med i ugnen, pensla pappret med lite kallt vatten om det inte lossnar.
  5. Lägg bakplåtspapper på andra sidan så rulltårtan inte klibbar fast i kökshandduken. Rulla sedan in rulltårtan i en ren kökshandduk medan den fortfarande är varm. Låt svalna helt och hållet. Det här gör att tårtan får en finare form och inte spricker lika lätt när fyllningen ska rullas in.
  6. Rulla ut botten och bred ut hallonsylten i ett jämnt lager över den. Rulla ihop rulltårtan tajt.
  7. Plasta in rullen under tiden som du gör resten av receptet.

Mascarponekräm

  1. Vispa grädde och mascarpone till en fluffig kräm. Tillsätt vaniljsocker och florsocker och vänd runt. Vispa till en fluffig konsistens. Fyll ev krämen i en spritspåse med tyll.

Limesocker

  1. Riv limeskalet fint. Massera in skalet i strösockret.
  2. Skiva upp rulltårtan, spritsa på mascarponekräm och garnera med limesocker, färska bär och färsk mynta.