Hallonkaka med kardemumma och vaniljmascarpone

NYHET
Hallonkaka med kardemumma och vaniljmascarpone
Foto: TV4
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Hallonkaka med kardemumma och vaniljmascarpone

16 ingredienser

En saftig och lättbakad kaka med hallon som täcks med en len mascarponekräm. Extra fin blir den om du dekorerar den som på bild med halverade färska hallon och timjan.

logo
Hilda Kirkhoff KH

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

Ingredienser

portioner

Kaka

  • 150 g smör, smält
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemummakärnor, malda eller mortlade
  • 3 ägg
  • 150 g färska hallon

Vaniljmascarpone

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 burk mascarpone
  • 1 msk florsocker
  • 1 tsk vaniljpaste

Dekoration

  • ca 200 g färska hallon
  • färsk timjan
  • florsocker, att pudra med

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 varmluft. Spänn fast bakplåtspapper i botten av en springform (20 cm i diameter). Smöra kanterna.
  2. Smält smöret och låt det svalna något.
  3. Rör ner socker, mjöl, havregryn, vaniljsocker, bakpulver och kardemumma i kastrullen.
  4. Tillsätt ett ägg i taget och rör om för hand mellan varje ägg.
  5. Häll hälften av smeten i formen. Fördela hälften av hallonen ovanpå. Häll över resterande smet och tryck ner resten av hallonen ovanpå.
  6. Grädda mitt i ugnen i 45-50 minuter tills kakan är gyllene och genomgräddad.
  7. Låt svalna helt i formen.
  8. Vispa ihop grädde, mascarpone, florsocker och vaniljpasta till en krämig konsistens.
  9. Lossa kakan från formen. Bred mascarponekrämen över och runt hela kakan. Dekorera med färska hallon och färsk timjan (se bild och video). Avsluta med att pudra över lite florsocker.