Hallon- och chokladmousse på browniebotten

Hallon- och chokladmousse på browniebotten
Foto: TV4

Hallon- och chokladmousse på browniebotten

Av: Britt - Arvika

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

3h

Dessert, med två sorters mousse serverade på söt browniebotten, vackert dekorerad med färska hallon och citronmeliss.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Chokladbotten

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl kakao
  • 0,5 msk smör, till formen

Hallonmousse

  • 2,5 dl hallon
  • 0,75 gelatinblad
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1,25 dl vispgrädde

Chokladmousse

  • 100 g mörk choklad 70 %
  • 2 äggulor
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk ljust muscovadosocker

Dekoration

  • 150 g färska hallon
  • 1 msk florsocker
  • 1 kruka färsk citronmeliss

Gör så här

Chokladbotten

  1. Sätt ungen på 175 grader.
  2. Smält smöret.
  3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  4. Blanda mjöl, vaniljsocker och kakao och sikta ner det i smeten.
  5. Rör försiktigt.
  6. Häll i smöret och vänd ihop det till en slät smet.
  7. Pensla en springform ca 22 cm i diameter med smör och häll i smeten.
  8. Grädda mitt i ugnen ca 20 min.
  9. Låt den kallna.

Hallonmousse

  1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
  2. Koka ihop hallon och socker.
  3. Mixa blandningen slät och sila sedan bort kärnorna.
  4. Rör ner gelatinet i den varma såsen.
  5. Låt svalna.
  6. Blanda i vaniljen i smeten.
  7. Vispa grädden och rör sedan ner hallonen i den.
  8. Ställ åt sidan.

Chokladdmousse

  1. Vispa grädden tills den är mjuk och luftig.
  2. Smält chokladen över ett vattenbad med sockret. Passa på så den inte blir för varm.
  3. Låt den svalna innan resten blandas i.
  4. Dela äggen och rör ner gulorna en i taget. Rör noga!
  5. Blanda ner en liten klick grädde i chokladen och rör runt.
  6. Klicka ner grädden i omgångar så allt blandas väl.
  7. Vispa runt på slutet med en ballongvisp så att massan blir luftig.

Montering

  1. Stansa ut botten med portionsformar eller lägg tillbaka botten i springformen om det ska bli en tårta.
  2. Tryck ner botten så den ligger tätt mot kanten.
  3. Fördela chokladmoussen i formarna och fyll sedan på med hallonmoussen ovanpå.
  4. Ställ i kylen i 2-3 timmar så moussen stelnar.
  5. Dekorera med färska hallon, pudra med florsocker och en kvist med citronmeliss.