Hallon- och chokladmousse på browniebotten

3h
6
Hallon- och chokladmousse på browniebotten
Foto: TV4

Dessert, med två sorters mousse serverade på söt browniebotten, vackert dekorerad med färska hallon och citronmeliss.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

17 oktober 2017
3h
6

Du behöver

Chokladbotten

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl kakao
  • 0,5 msk smör till formen

Hallonmousse

  • 2,5 dl hallon
  • 0,75 gelatinblad
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1,25 dl vispgrädde

Chokladmousse

  • 100 g choklad 70%
  • 2 äggulor
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk ljust mucovadosocker

Dekoration

  • 150 g färska hallon
  • 1 msk florsocker
  • 1 kruka citronmeliss

Gör så här

  1. Chokladbotten
    Sätt ungen på 175 grader.
  2. Smält smöret.
  3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  4. Blanda mjöl, vaniljsocker och kakao och sikta ner det i smeten.
  5. Rör försiktigt.
  6. Häll i smöret och vänd ihop det till en slät smet.
  7. Pensla en springform ca 22 cm i diameter med smör och häll i smeten.
  8. Grädda mitt i ugnen ca 20 min.
  9. Låt den kallna.

  10. Hallonmousse
    Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
  11. Koka ihop hallon och socker.
  12. Mixa blandningen slät och sila sedan bort kärnorna.
  13. Rör ner gelatinet i den varma såsen.
  14. Låt svalna.
  15. Blanda i vaniljen i smeten.
  16. Vispa grädden och rör sedan ner hallonen i den.
  17. Ställ åt sidan.
  18. Chokladdmousse
    Vispa grädden tills den är mjuk och luftig.
  19. Smält chokladen över ett vattenbad med sockret. Passa på så den inte blir för varm.
  20. Låt den svalna innan resten blandas i.
  21. Dela äggen och rör ner gulorna en i taget. Rör noga!
  22. Blanda ner en liten klick grädde i chokladen och rör runt.
  23. Klicka ner grädden i omgångar så allt blandas väl.
  24. Vispa runt på slutet med en ballongvisp så att massan blir luftig.
  25. Montering
    Stansa ut botten med portionsformar eller lägg tillbaka botten i springformen om det ska bli en tårta.
  26. Tryck ner botten så den ligger tätt mot kanten.
  27. Fördela chokladmoussen i formarna och fyll sedan på med hallonmoussen ovanpå.
  28. Ställ i kylen i 2-3 timmar så moussen stelnar.
  29. Dekorera med färska hallon, pudra med florsocker och en kvist med citronmeliss.
Kommentera receptet

Fler goda recept