Hälleflundra med citronsmörsås och helbakad blomkål

Hälleflundra med citronsmörsås och helbakad blomkål

Av: Hampus Risberg

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

1 h 15 m

Ugnsbakad hälleflundra och smörbakad blomkål serveras med en smörsås med citron och laxrom. Lyxigt och gott utan att vara så komplicerat!

Ingredienser

portioner

Smörsås

  • 300 g smör, rumsvarmt
  • 2 citroner, saft och skal (40 g saft)
  • 70 g vatten
  • 50 g laxrom
  • salt

Helbakad blomkål

  • 1 blomkål
  • 25 g smör
  • salt

Hälleflundra

  • 600 g hälleflundrafilé
  • 25 g smör
  • salt

Servering

  • 0,25 färsk pepparrot
  • ca 50 g krasse (ekologisk) [1 ask]

Gör så här

  1. Tärna upp 300 g smör så det är rumstempererat tills du ska laga maten. Värm ugnen till 190 grader. Riv skalet från två citroner och pressa citronsaften. Väg upp vattnet och citronjuicen du pressat.
  2. Skär bort blasten i botten ifrån blomkålen. Smeta på 25 g smör på blomkålshuvudet och salta rikligt. Klä en form med bakplåtspapper och baka blomkålen i ugnen i ca 1 timme, eller till den har en lagom karamelliserad yta.
  3. När cirka 10 minuter återstår av blomkålen ska hälleflundran också tillagas i ugnen. Smeta på 25 gram smör på fisken och salta. Baka fisken i ugnen i en större form på samma temperatur som blomkålen tills den nått en innertemperatur på ca 48 grader.
  4. Under tiden fisken och blomkålen bakas så ska smörsåsen kokas. Börja med att koka upp det uppvägda vattnet och citronjuicen. Ta av kastrullen från spisen och rör ner 300 g mjukt smör i tärningar under kraftig vispning, gärna med en stavmixer, så det emulgerar till en smörsås. Var försiktig med att inte ha vätskan kokande när smöret vispas i, då spricker såsen!
  5. När såsen är emulgerad och färdig, rör i laxrommen och citronskalet. Smaka upp såsen med en nypa salt och eventuellt mer citronjuice.
  6. Bryt ner den varma blomkålen i buketter och strö runt hälleflundran. Häll över smörsåsen med rommen i och riv över pepparrot efter smak. Garnera sist med klippt smörgåskrasse.