Hälleflundra med citronsmörsås och helbakad blomkål
Hälleflundra med citronsmörsås och helbakad blomkål
13 ingredienser
1 h 15 m
Ugnsbakad hälleflundra och smörbakad blomkål serveras med en smörsås med citron och laxrom. Lyxigt och gott utan att vara så komplicerat!
Ingredienser
Smörsås
- 300 g smör, rumsvarmt
- 2 citroner, saft och skal (40 g saft)
- 70 g vatten
- 50 g laxrom
- salt
Helbakad blomkål
- 1 blomkål
- 25 g smör
- salt
Hälleflundra
- 600 g hälleflundrafilé
- 25 g smör
- salt
Servering
- 0,25 färsk pepparrot
- ca 50 g krasse (ekologisk) [1 ask]
Gör så här
- Tärna upp 300 g smör så det är rumstempererat tills du ska laga maten. Värm ugnen till 190 grader. Riv skalet från två citroner och pressa citronsaften. Väg upp vattnet och citronjuicen du pressat.
- Skär bort blasten i botten ifrån blomkålen. Smeta på 25 g smör på blomkålshuvudet och salta rikligt. Klä en form med bakplåtspapper och baka blomkålen i ugnen i ca 1 timme, eller till den har en lagom karamelliserad yta.
- När cirka 10 minuter återstår av blomkålen ska hälleflundran också tillagas i ugnen. Smeta på 25 gram smör på fisken och salta. Baka fisken i ugnen i en större form på samma temperatur som blomkålen tills den nått en innertemperatur på ca 48 grader.
- Under tiden fisken och blomkålen bakas så ska smörsåsen kokas. Börja med att koka upp det uppvägda vattnet och citronjuicen. Ta av kastrullen från spisen och rör ner 300 g mjukt smör i tärningar under kraftig vispning, gärna med en stavmixer, så det emulgerar till en smörsås. Var försiktig med att inte ha vätskan kokande när smöret vispas i, då spricker såsen!
- När såsen är emulgerad och färdig, rör i laxrommen och citronskalet. Smaka upp såsen med en nypa salt och eventuellt mer citronjuice.
- Bryt ner den varma blomkålen i buketter och strö runt hälleflundran. Häll över smörsåsen med rommen i och riv över pepparrot efter smak. Garnera sist med klippt smörgåskrasse.