Glömd maräng med jordgubbar, grädde och glass

Glömd maräng med jordgubbar
Foto: Håkan Larsson
Håkan Larsson kockpresentation
Håkan Larsson kockpresentation

Glömd maräng med jordgubbar, grädde och glass

9 ingredienser

Jordgubbar är obligatoriskt på midsommar. Här spelar de huvudrollen i en otroligt enkel dessert med maräng som ändå känns lyxig. Tänk på att marängen ska göras kvällen före festen. Recept från boken Sommarkväll med mat och vin.

Marängen funkar förstås även ihop med andra goda bär!
Håkans vintips
Till bären och marängen fungerar det perfekt med ett ädelsött vin. Syrligheten matchar marängens sötma, samtidigt som tonerna av aprikos och mandel trivs med jordgubbarna. Från Bordeaux kommer pålitliga 4087 Château Menota

Ingredienser

portioner
  • 5 äggvitor
  • 3,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 krm salt
  • smör
  • ströbröd

Fyllning

  • 0,5 l vaniljglass
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 l jordgubbar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°.
  2. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  3. Blanda ner bakpulver och salt i sockret.
  4. Vispa ner sockret i äggvitorna, lite i taget.
  5. Lägg marängsmeten i en rund, smord och bröad form, gärna med löstagbar kant.
  6. Sätt in marängen längst ner i ugnen och stäng av den. Låt marängen stå inne i ugnen utan att öppna luckan minst 4 timmar eller gärna över natten.
  7. Lägg upp marängen på ett serveringsfat. Täck med glass, vispad grädde och jordgubbar.