Häggsyrad makrill med örtinkokt färskpotatis

koket.se
Häggsyrad makrill med örtinkokt färskpotatis
Gustav leonharddt profilbild
Gustav leonharddt profilbild

Häggsyrad makrill med örtinkokt färskpotatis

23 ingredienser

40 m + 2 dagar

Den här festliga rätten bestående av häggsyrad makrill med örtinkokt färskpotatis, vildörtspesto och smörkokt ramslök kommer förgylla vilken dag som helst! Vad sägs om att laga den redan i helgen?

Se Gustav Leonhardt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Häggsyrad makrill

  • 4 knippen häggblommor
  • 5 dl äppelcidervinäger
  • 2 makrillar, hela fiskar
  • salt
  • strösocker

Vildörtspesto

  • 0,5 dl löktrav
  • 2 dl kirskål
  • 10 stjälkar ramslök
  • 1 dl nässlor
  • 0,5 dl kallpressad rapsolja
  • 0,5 dl rostade solrosfrön
  • salt
  • 1 msk häggvinäger

Sparris

  • 8 gröna sparrisar
  • salt

Potatis

  • 16 färskpotatisar
  • rölekka
  • kamomill
  • salt

Smörkokt ramslök

  • 4 dl grädde
  • 100 g smör
  • 16 blad ramslök
  • salt

Gör så här

Häggsyrad makrill

  1. Lägg häggblommorna tillsammans med vinägern i en tätsluten burk. Låt stå i ett par dagar tills vinägern tagit smak av häggblommorna.
  2. Stycka ut filéerna på makrillen och strö salt och socker på skinnsidan. Låt ligga i 5 minuter.
  3. Täck därefter filéerna med häggvinägern och låt ligga i 20 minuter.
  4. Torka av vinägern och stek filéerna (med skinnet nedåt) på hög värme i en torr panna. Fisken är klar när den känns ljummen på ovansidan.

Vildörtspesto

  1. Hacka alla örter fint. Häll på olja och fortsätt hacka.
  2. Häll slutligen på solrosfrön och hacka tills du har en konsistens som liknar pesto. Smaka upp med salt och häggvinäger.

Sparris

  1. Skala sparrisen och blanchera i lättsaltat vatten.

Potatis

  1. Koka potatis med rölekka och kamomill i lättsaltat vatten.

Smörkokt ramslök

  1. Reducera grädden till hälften.
  2. Vispa ner tempererat smör i grädden under omrörning.
  3. Tillsätt sedan ramslöken i gräddsmöret och salta.

Servering

  1. Lägg upp ingredienserna på en tallrik och toppa med en dressad örtsallad. Jag använder mig till exempel av fläder, spansk körvel, löktrav och kirskål men ta det du hittar och som är i säsong!