Gulaschsoppa med örtkräm

NYHET
Gulaschsoppa med örtkräm
Foto: Andreas Grahn
Emilia Nilsson profilbild ny
Emilia Nilsson profilbild ny

Gulaschsoppa med örtkräm

22 ingredienser

Detta är en mustig och god vardagssoppa som även är perfekt att ta med ut i en mattermos i ryggsäcken som lunch. Förbered även örtkrämen och förvara den i en glasburk. Det är otroligt gott att servera soppan med en smörstekt grilled cheese med vitlökssmör och perfekt smält ost!

Ingredienser

portioner
  • 500 g viltfärs (eller nötfärs)
  • olja, till stekning
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • ca 150 g rotselleri
  • 2 morötter
  • 4 potatisar
  • 2 paprikor
  • 4 msk tomatpuré
  • 6 dl vatten
  • 3 dl köttfond, hemkokt (eller 1 köttbuljongtärning)
  • 500 g krossade tomater
  • 4 msk paprikapulver
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 2 krm cayennepeppar
  • 2 msk honung
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Örtkräm

  • 2 dl crème fraîche
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Värm en gryta och häll i oljan. Bryn köttfärsen.
  2. Tärna löken, potatisen, rotsellerin, paprikan och morötterna.
  3. Finhacka vitlöken.
  4. Lägg i lök och vitlök i köttfärsen och låt löken bli mjuk.
  5. Tillsätt resterande grönsaker och tomatpuré, bryn en liten stund till och häll sedan i de krossade tomaterna.
  6. Tillsätt även kryddorna, fonden och vatten. Låt puttra tills rotfrukterna är färdiga. Smaka av med salt och peppar och honung.
  7. Finhacka timjan och rör ihop med crème fraiche och salt.